Új papagáj nevelése
Egy új papagáj beszerzése a meglévők mellé mindig sok izgalommal jár. Érdemes átesni vele az alapvető orvosi vizsgálatokon és jó, ha nem engedjük azonnal a meglévő madarak közé.

Az új papagájt jó, ha egy időre karanténba helyezzük úgy, hogy egyáltalán ne legyen egy légtérben a többiekkel. Ha megoldható, akkor látniuk szabad egymást, ezzel a módszerrel elkerülhető a lappangó fertőzések átvitele de ugyanakkor megkezdődik az összeszokás, látványilag megismerkedhetnek egymással a papagájok.



A Bird Endowment alapítvány Bolíviában, a Barba Azul Nature Reserve-ben végzi tevékenységét, mely elsősorban a kéktorkú ara papagájok megmentését jelenti. Ez a faj nagy mértékben veszélyeztetett a természetben, ezért rezervátumokban és röpdékben igyekeznek szaporítani őket, teljes megfigyelés keretében. A program alappillére, hogy genetikailag sokféle állományt tartanak fenn, ezáltal biztosítva az egészséges szaporuatatot. Ezek a madarak nagy repülõketrecben élnek, és arra ösztönzik őket, hogy úgy viselkedjenek, mint a vadon élő papagájok, nem pedig háziállatok. Ez megadja a lehetőséget a későbbi szabadon engedésre is.



Ha a vadon élő kéktorkú arák valamilyen okból kihalnak, a rezervátum állományából a faj egyedeit pótolni lehet. Ez lehet az utolsó remény a vadon élő kékfarkú ara állományának feltöltésére. Mivel élő-és szaporodóhelyeik folyamatosan csökkennek, az állomány egyedszámának drasztikus csökkenése sem elképzelhetetlen. A fogságban született és ott is tartott egyedek a vadonban sokszor életképtelenek, ezért is lényeges az alapítvány munkája, mert az ott nevelt madarak a vadonban is megállják a helyüket.



A tenyésztést természetesen ösztönözni kell, hogy az állomány robusztus legyen. Sajnos azonban a papagájok nem mindig viselkednek jó szülőként, néha megesik, hogy elhanyagolják a szülők. Ilyenkor emberi beavatkozás szükséges, ami ebben az esetben nem egyszerű, mert a papagájban nem szabad kialakulnia egy kötődésnek az ember felé. Az a jó, ha a madár tudja, hogy az ő társai és nevelői madarak, és őket tekinti mintának. Ha ember eteti kölyökkorában, akkor ez a kötődés az ember felé fog kialakulni és később a többi papagájt nem fogja fajtabelinek tekinteni a madár. Ezt nevezik kettős kötődésnek vagy hibás bevésődésnek.





Címkék:
Kalitka Papagájfajták Papagájtartás Röpde