A szenegáli rendőrség letartóztatott egy nemzetközi madárkereskedőt
A papagájok pusztulásának egyik jelentős okai a madárcsempészek. Mindig örömteli hírnek számít ezért, ha sikerül lefülelni egy csempészbandát és megmenteni néhány madarat.

Több mint 12 hónap után a szenegáli rendőrség letartóztatta az egyik nagyon fontos nemzetközi madárkereskedőt, Aziz Sallt, aki több százezer afrikai szürke papagáj csempészetéért felelős. Az EAGLE egyesület facebook-oldalán jelentette be a hírt.

A csempészek a papagájok nagy részét szörnyű körülmények között szállították. Többször előfodrult, hogy műanyag palackokba gyömöszölték őket. Európába, Amerikába vagy a Közel-Keletre szállították őket, az utazást csak 50%-uk élte túl. Sall az elmúlt 10 évben kezdett veszélyeztetett állatfajokkal foglalkozni.

A házkutatás során 5 másik csempészt tartóztattak le vele együtt, épp amikor egy jákópapagájt igyekeztek értékesíteni. A madárhoz hamis CITES papírokat állítottak ki. A papírok szerint a madár Maliból származott, ám ott nincs élő példánya ennek a fajnak, tehát a hamisítás elég nyilvánvaló.











A csempészek ez a csoportja nem volt amatőr. A madarak szállítására szofisztikált módszereket alkalmaztak és világszerte sok kereskedővel álltak kapcsolatban. A házban történt keresés során nagy mennyiségű madarat elkoboztak, köztük 109 Timneh-szürkepapagájt (Psittacus timneh), 600 Örvös sándorpapagájt (Psittacula krameri) és 80 Szenegáli papagájt (Poicephalus senegalus). A csempészek elismerték, hogy együttműködtek a spanyolországi, amerikai, törökország, szingapúri, líbiai orgazdákkal is.

A rendőrség emberei ezek után új helyet kerestek az összes papagájnak. A World Parrot Trust több állatorvossal együttműködve befogadta őket, és a kezelés után visszatérhetnek a vadonba.












Címkék:
Fejlődés Felszerelések Papagájtartás Viselkedés