Mikor vigyük orvoshoz a papagájt?
Az állatorvos minden madártartó jó barátja, de meglátogatni csak indokolt esetben érdemes, mert ez a papagáj számára komoly stresszfaktor is egyben.

Az európai és ázsiai madártartási mentalitás között óriási a különbség. Európában sokkal ritkábban és kevesebbet kezelik gyógyszerekkel a madarakat, míg Ázsiában ez már teljesen bevett gyakorlatnak számít. Az igazság valahol középen kellene, hogy legyen: a rendeszeres (és sokszor ok nélküli) gyógyszerezés káros a madárra, bizonyos betegségek viszont igénylik az agresszív terápiát. Az a kérdés, hogy mikor kell használni az antibiotikumokat és az egyidejûleg alkalmazott gombaellenes szereket, nagyon világos: amikor valóban szükség van rájuk, megelõzésképpen sohasem. A természetben a papagájok elrejtik a betegségeket, mert így a ragadozók nem õket szemelik ki prédának. Ezt egészen addig csinálják, amíg állapotuk súlyossá nem válik és többé nem képesek eljátszani az egészséges madarat.Ugyanezt csinálják a fogvatartott környezetben is, ezért a gazda feladata belátni a színfalak mögé és észrevenni a betegséget. Kisebb aktivitás, halkabb madár, gyengébb étvágy, elhanyagolt tollazat - ezek a legfõbb jelei, ha a madár egészségével nincs rendben valami. Bizonyos betegségek sokáig lappanganak és csak valamilyen stresszhelyzet hozza felszínre õket.


Antibiotikumos, gyógyszeres kezelést csak szakavatott állatorvos végezhet. Az otthoni kísérletezgetés ezekkel a szerekkel szinte biztosan végzetes. Egy tenyészeten belül az egyszerû szemrevételezés is sok információt adhat, kiderülhetnek a bakteriális-vagy gombafertõzések, parazitás megbetegedések. Ha a papagáj próbál, de nem képes szaporodni, mert a tojások életképtelenek, vagy a fiókák a kikelés után kis idõvel elpusztulnak, szintén lappangó betegségre gyanakodhatunk. Ezeket a madarakat részletesen meg kell vizsgálni. Kezeléskor ezek a madarak gyakran produktívabbá válnak, ebbõl is mérhetõ a kúra sikeressége. Szintén gyanakvásra ad okot, ha korábban jól produkáló tenyészpárok egyszer csak terméketlenné válnak. Megfelelõ kezelés után az ilyen madarak ismét sikeresen szaporodnak. Valószínûleg túlzás az a néhány helyen bevett szokás, miszerint a teljes kolóniát évente orvosi vizsgálatnak vetik alá. Betegség gyanúja vagy sikertelen tenyésztés lehet ok a vizsgálatra, nem az idõ telése.


Címkék:
Ararauna Fejlődés Felszerelések Hullámospapagáj Papagájfajták Papagájtartás Táplálkozás Torna