Segítség, megszökött a papagájom!
Az elrepült, vagyis megszökött madár általában igazi tragédia a gazda számára. A szökés sok esetben végzetes a papagájra nézve, ezért mindenképpen el kell kerülni.

A nyári szezon tökéletes alkalom arra, hogy a kedvenc madarat a napfürdőt vegyen. Ezért ebben az időszakban sokszor tesszük a kalitkát vagy madárröpdét a szabadba, a kartbe vagy az erkélyre, kinek milyen lehetősége adódik. Sajnos azonban ezek az alkalmak nagyban megnövelik a szökés lehetőségét. Gyakori a kalitkákon az elégtelen zár, amit a papagáj egy kis munkával képes kinyitni. De elég egy nyitott ablak a szobában, és máris megvan a baj. Semmiképpen ne becsüld alá papagájod leleményességét! Ugyanolyan, mint egy gyermek, állandó felügyelet szükséges hozzá.




Ezek következményeit gyakorta látni különféle közösségi hálózatokon a neten: emberek a megszökött papagájukat keresik. A menekülés okát sokszor nem említik, pedig ezekből más madártulajdonosok sok tanulságot le tudnának vonni. Ezeket a szökött papagájokat aztán utólag már nagyon nehéz befogni, ha egyáltalán túlélik a kalandot.




A komfortzónájából kiszabadult papagáj általában halálra van rémülve. Számukra a kalitka otthon és nem börtön, a szökés pedig nem menekülés, hanem egy szerencsétlen baleset, egy balul elsült játék következménye. A szabadban általában nem találnak táplálékot, fenyegetik őket a kutyák és a macskák, elüthetik az autók, össze is törhetik magukat, szóval rengeteg veszély fenyegeti őket.




Az utólagos megtalálásra tett próbálkozás ritkán jár sikerrel. A nagyobb madarak feltűnőbbek és hangosabbak, de ők általában ügyetlenebbek kisebb társaiknál ezért hamarabb elpusztulnak a szabadban. A kicsiket pedig észrevenni nehezebb, halkabbak is és a színeik is kevésbé feltűnőek.


A halál ilyen esetben sajnos nagyon gyors lehet, a túlélés többnyire az időjárás, a repülési készség és a szerencse függvénye. A kíváncsiság vagy az éhség egy kertbe vagy erkélyre vezeti őket, ahol valaki elkapja, aztán vagy visszakerül valahogy a gazdájához, vagy nem. A a stressz, az éhség és a hipotermia hamar ölnek. Ezért kell nagyon vigyázni a madarunkra!


Címkék:
Agresszió Kalitka Papagájtartás Röpde Szórakozás Viselkedés