A madarak szemének felépítése
A madarak a gerincesek legismertebb osztálya. Annak ellenére, hogy az emberek nagyon vizuálisak, az agyukra továbbított információ csupán 40%-a annak a látványmennyiségnek, amit a galambok és a csirkék feldolgoznak.




A ragadozó madarak látásélessége még nagyobb, mint a prédamadaraké. A galambok észrevehetik a finom színkülönbségeket és az egyéb madárfélék is több, mint 6000 képet tudnak rögzíteni és emlékezni agyuk gyorsítótárából, ahol a táplálékkal kapcsolatos információk tárolódnak.



A madarak szempozíciója lehet a koponyában oldalirányban vagy előre néző, ez utóbbi különösen a ragadozó fajok esetében gyakori. Oldalirányban elhelyezett szemmel, mint ami például a papagájoknak is van, nagyobb látóterük van (a galambok esetében 300 fok), szemben az elülső irányú szemmel (150 fok például a baglyok esetén). A látótér növekedésével azonban a binokuláris látás csökken. A binokuláris látásban mindkét szem ugyanazon tárgyra összpontosít, és a szem mozgása összehangolt. A monokuláris látás csak akkor fordul elő, ha a szem egy adott objektumra összpontosít egy adott pillanatban. Az ilyen típusú látás a papagájokra jellemző.

A szemgolyók típusai a következők:



- Lapos szemgolyó - nappali, tehát napközben aktív madarak keskeny fejjel; egy rövid gömbfejű tengely kis vizuális képet eredményez a retinán

- Szemgömbös - nappali, szélesebb fejű madarak, ideértve a legtöbb papagájt és a ragadozó madarakat; egy kúp alakú közbenső régió és jobb látásélesség jellemzi



- Csöves szem - éjszakai ragadozó madarak; a közbenső régió viszonylag hosszúkás.

Címkék:
Ararauna Hullámospapagáj Kálcium Papagájfajták Viselkedés