Téli táplálás
A papagájok táplálék-és vitaminigénye évszakonként eltérő, ezért ehhez kell igazodjon a kopott táplálékuk összetétele is. A megfelelő keverék összeállításához ismerni kell a madár egyedi igényeit.

A tenyészidőszak során megfigyeltük, hogy a különböző fajok fiókái hogy növekednek. A tél nem szaporodási időszak, így ilyenkor a felnőtt egyedekre koncentrálunk. Ebben az időszakban lehet felkészíteni őket a jövőbeli utódnemzésre. Ebben az időszakban kell feltölteni a madarakat vitaminokkal és létfontosságú forrásokkal. A téli diétának mindig kiegyensúlyozottnak kell lennie, hogy ne vezessen elhízáshoz.




Ez a fajta téli diéta a még tenyészképtelen, nemrég született egyedekre is vonatkozik, mert nekik is szükségük van a felhalmozott zsír növelésére, ez egyrészt fontos a hozzászokás miatt, másrészt így folyamatosan formában tudnak maradni. A papagájdiéta tehát egész évben folyamatosan változik, így lehetséges igazodni a szezononként folyamatosan változó igényekhez. Elképzelhető egy változatosságtól mentes, relatíve monoton, de mégis minden tekintetben kielégítő étrend alkalmazása is.




Sok tenyésztő csodálkozik azon, hogy a papagájok miért csak a keverék egyes magjait válasszák ki az eléjük tett magkeverékből. Ugyanilyen meglepő lehet a papagájok azon tulajdonsága, hogy az ízlésük szezononként változik - amit egy ideig egyáltalán nem esznek meg, később a kedvenc csemegéjükké válik. Ezt a papagájok szezonálisan eltérő étvágya okozza. Ezért fontos a rendszeres kísérletezés, hogy az ilyen változásokra fény derüljön.



Erre a változásra jó példa a gyümölcsevés. Telente sok papagáj elutasítja a zöldséget, helyette a különféle gyógynövényeket részesítik előnyben azok anyagcserét javító kémiai tartalmai miatt. Ez a gyümölcsöket elutasító viselkedés a kisebb testű  madaraknál is megfigyelhető. Ebben az időszakban a gazdának kiemelt figyelmet kell fordítania az olaj magvak túlfogyasztásának elkerülésére, mert ezektől a papagájok könnyen elhízhatnak.

Címkék:
Ararauna Időjárás Papagájfajták Papagájtartás Röpde Táplálkozás