A 15 éve kipusztult Spix-ara élő példányát látták a vadonban
A Rio című gyerekmozi tette népszerűvé a világon már nagyon ritka, vadon szinte teljesen kihalt Spix ara papagájt. Bizonyítottan ez a faj már csak fogságban létezik, de időnként látni vélik a vadonban.

Brazília bejelentette a vadon élő Spix Ara hihetetlen megfigyelését. Nemrégiben egy helyi farmer, Nauto Sergio Oliveira a brazíliai Curaçából (Bahia) látott egy példányt. A Spix Arát 2000-ben kihaltnak nyilvánították. A papagájt felesége, Lourdes Oliveira és lánya, Damily Oliveira is észrevette.




Másnap kiváncsiságból elmentek a Barra Grande patak partvidékére, ahol egy videót is sikerült készíteniük a madárról. A videót később elküldték a Biológiai Társaság biológusainak Brazíliában (SAVE Brasil, BirdLife Partner).




Később összesen hatan láttak még a papagájt, majd eltűnt szem elől.

A Spix Ara-t természetes élőhelyén figyelték meg. Az ornitológusok és a természetvédők nem biztosak abban, hogy a madár valóban vad vagy a közelmúltban jelent meg. A SAVE Brasil vezetője, Pedro Develey hisz az utóbbi magyarázatban. Felderítést végzett és expedíciót küldött Curaça-ba, melynek a feladata megtalálni és megvédeni a papagájt.



Pedro Develey biztos abban, hogy a videófelvételen látott madár a Spix Ara. A madár hangvétele a videóban egyértelmű bizonyíték. Feltételezik, hogy a papagáj kiszabadult valahonnan, ahol illegálisan tartották. A gazdája talán félt a lebukástól és inkább elengedte a madarat. A természetvédők ezért nem biztosak abban, hogy ez a madár vadon él. Ebből adódóan a lehető leghamarabb szeretnék megtalálni.





Címkék:
Papagájfajták Papagájtartás Szaporodás Viselkedés