Narancshasú fűpapagáj a kihalás szélén: csak 4 tojó és 11 hím élte túl a telet
Sajnálatos tény a papagájfajok általános visszaszorulása a természetben. Mentőcsapatok világszerte a hihalás szélére került fajok megmentésén munkálkodnak.

A világ legveszélyeztetettebb papagája a Narancshasú fűpapagáj, azaz Orange-bellied Parrot (Neophema chrysogaster). Az utolsó telet csak 15 példány élte túl. Az egyetlen ismert fészkelőhelyük Melaleucu, Tasmania. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem Dr. Dejan Stojanovic vezetésével elindított egy projektet a fajta megmentésére.




Mennyire vannak a madarak a kihalástól?

A Narancshasú fűpapagáj jelenleg a leginkább veszélyeztetett ausztrál madár, leginkább a vándorlási jellegzetessége miatt. Ez a faj Tasmania-ban tölti a költési szezont, utána indul Ausztráliába, a téli időszakban. Fogságban nagyjából 200 példányuk él, ezek egy része tenyésztőknél. A héten a természetvédők egy 60.000 dolláros adományozási kampányt indítottak útjának, ez fedezni tudná a projekt összes költségét.




"Bár néhány intézkedést már megtettek (a fogságban nevelt narancshasú tojók egy részét szabadon engedték), az alacsony számú vadon élő madarak helyzete továbbra is válságos. Ezért minden anyagi segítre szükségünk van a mentési munkálatok folytatásához" - nyilatkozta Dr. Dejan Stojanovic.

"Az általunk felhalmozott pénzeszközöket a narancshasú fűpapagájjal kapcsolatos sürgősségi beavatkozási terv végrehajtására fogjuk felhasználni, melynek következtében reményeink szerint növekedni fog a vadon élő, természetben szaporodó madarak száma a következő szezonokban "- tette hozzá.



Ez az utolsó lehetőség a faj megmentésére. A természetvédők célja egyszerű: növelni a vadon született példányok számát ebben az évben. "Az utolsó három pár már megkezdte a fészkek keresését, ezért sürgős finanszírozásra van szükségünk ahhoz, hogy a jövő héten
megkezdhessük a munkát,", mondták. A csapat állandóan figyelni kívánja az összes fészket, így szükség esetén gyors beavatkozásra van lehetőség. A segítségnyújtáshoz különféle berendezésekre, például inkubátorokra van szükség.

"Sajnos nincs garancia arra, hogy ez a projekt működni fog, de mindent meg kell próbálnunk, hogy megmentsük ezt a fajt a kipusztulástól."

Címkék:
Fejlődés Papagájfajták Papagájtartás Párzás Szaporodás Táplálkozás Viselkedés