Kritikusan veszélyeztetett sárgabóbitás kakaduk fészkelnek Hongkongban a felhőkarcolók között
A vadonban élő papagájok száma élőhelyük méretének visszaszorulása miatt csökken. A természet furcsa tréfája most Ázsiában csattant el, ahol a kakaduk elkezdtek meghódítani maguknak egy merőben új területet.

Európában már egyaltalán nem számít meglepő látványnak egy indiai Örvös papagáj vagy egy Barátpapagáj. Ugyanez a helyzet a Zöldarcú amazonpapagájjal is. Ezen invízív fajok eredeti élőhelye közös volt. Kivétel ez alól az Aranyosarcú kakadu, aki fajtájának egyik legritkábbja. vadon élő populációja erősen csökken, ennek ellenére még mindig exportálják őket. Hong Kongba többszáz példányt is elvittek, néhányuk pedig megszökött, kiszabadult.





Hong Kongban helyi kutatók elkezdték vizsgálni a kiszabadult példányok életét. Arra a következtetésre jutottak, hogy a kiszökött madarak egy 200 fős populációt hoztak létre, ami arányait tekintve hatalmas, a teljes állomány 10%-a. Bár az ázsiai nagyvárások egyáltalán nem hasonlítanak a kakaduk eredeti élőhelyére, az ausztrál dzsungelre, ennek ellenére ezek a papagájok megtalálták a helyüket és szaporodni kezdtek.




"Ez egy kulcsfontosságú példa arra, hogy Hongkong - egy erősen urbanizált városállam - szerepet játszhat a globálisan fenyegetett fajok megőrzésében -  "mondta Ding Li Yong, az Ausztrál Nemzeti Egyetemen tartott előadásában, amely szervezet szintén részt vesz a kutatásban. A jövőben lehetőség nyílik a nagyvárosban született kakaduk Hong Kongból a vadonba történő visszaszállítására.





Címkék:
Fejlődés Papagájfajták Szaporodás Táplálkozás Viselkedés