Mitől jó háziállat a papagáj?
Nagyon sokan döntenek úgy, hogy valamilyen kisállatot tartsanak a lakásukban, ezzel is kissé közelebb hozva az egyre távolodó természetet. Nekik jó opció egy papagáj.

A háziasított állatfajok legnagyobb része jó társaságnak számít, gazdájuknak van kihez szólni, van kivel törődni és van kivel eltölteni az időt. Aki még csak most tervez valamilyen háziállatot magának, és elképzelése nem teljesen kiforrott, abban egész biztos fel fog vetődni a madártartás, mint lehetőség. A madártartásnak számos előnye létezik. A madarak, illetve közülük is az egyre népszerűbb papagájok okosak, intelligensek, társas természetük van, szórakoztatóak és hűségesek. Az alábbi listával igyekeztünk pontszerűen felsorolni a papagájtartás melletti érveket.




1) A madarak rendkívül intelligensek, és ha a tulajdonosnak ideje és egy kis türelme is van a rendszer tanításukhoz, megtanulnak beszélni (nem csak a papagájok, de a varjak is).



Ezenkívül nagyon szociális állatok, akik élvezik az időt a gazdájukkal eltölteni, játszani, csevegni és étkezni.




2) A madarak nagyszerű trükköket és játékokat játszanak, és a tehetségesebbek még interaktívabbá és a gazda által is élvezhetőbbé teszik őket, mint amire sok kutya képes.

3) A hűség sem jelent problémát. Közeli kötelékeket alkotnak emberi "baromfitársukkal" és vágynak a társaságukra éppen úgy, mint a
négylábúak. Sok madár, különösen a nagyobb fajok közül kifejezetten ragaszkodó típusúak (nem lehet nem megemlíteni, hogy ez a fajta
ragaszkodás mekkora felelősséget ró a gazdára).

4) A madarak nagyon szép állatok. Például a papagájok különféle tollrajzokat és rengetegféle színt mutatnak, ékes a tollazatuk.

5) A papagáj első háziállatnak is ideális (a kisebb és a közepes fajták). Könnyen integrálható a családba, gyermekes háztartásokba, és rajtuk keresztül meg is taníthatjuk a gyerekeknek az állattartással járó felelősséget.

6) A madarak hosszabb ideig élnek, mint sok más háziállat, ha megkapják a megfelelő gondoskodást és táplálást. Bár ez a fajuktól függ, de néhány papagáj 50 évig, vagy még tovább is elél!




7) Egészséges állapotukban nem igényelnek rendszeres oltást vagy bármilyen állatorvosi vizsgálatot. Csak akkor kell ilyesmivel foglalkozni, ha megbetegednek.

8) A kutyákkal ellentétben őket nem kell reggel és este sétálni vinni. A kisméretűek boldogan eléldegélnek a kalitkájukban, amit otthonnak, és nem börtönnek tekintenek. Helyigényük és hangerejük nem túl nagy, ezért megfelelő állatok a kis házakban vagy apartmanokban lakóknak is.




A madarak tehát megfelelnek kedvtelésből tartanak háziállatoknak, de a vásárlás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni a velük járó felelősség mértékéről is, mert bizony az sem kicsi.


Címkék:
Fejlődés Papagájfajták Papagájtartás Szórakozás Viselkedés