Egy papagáj, mint bizonyíték
Ritkán tapasztalható, hogy egy állat tanúként szerepeljen a bíróságon. Persze Amerikában ez sem lehetetlen, ráadásul most egy papagájjal esett meg, hogy a bíróság kihallgatta.

A "legmocskosabb szájú" papagáj bizonyítékot nyújthat be egy gyilkossági tárgyalás során! Aki ezt a madarat hallgatja, abban bizony meghül a vér, de még azután is hallgathatja tovább, mert a gonosz kis tollas nem áll le. Bud környezetében már mindenki tudja, hogy a madár hogy is beszél. Nemrégiben azonban a madár új hallgatóságot kapott egy ügyész személyében, mert Bud egy gyilkosság egyetlen szemtanúja lett. Az ötlet nemrég még úgy hangzott, mintha egy 90-es években készült Jim Carrey-film forgatókönyvéből került volna elő, de az ügy jellege miatt most a Newaygo County-i ügyész mégiscsak beleegyezett, hogy egy szakértői csoport kivizsgálja a papagájt és eldöntse, beszéde mennyire alkalmas arra, hogy tanúvallomásnak használják, és végső soron perdöntő bizonyíték legyen a bíróság előtt.




Az ügyész maga is beismeri, hogy egy papagájt odatenni a tanúk padjára meglehetősen komplikált dolog. "Ez egy érdekes lehetőség számomra és talán a világ számára is, hogy kicsit jobban megismerjük az afrikai papagájokat és ilyen szinten is meghatározzuk, a tőlük kapott információ megbízható-e vagy sem".




A sajtó nyilvánossága előtt is beismerte, hogy "lehetnek kifogások" azzal kapcsolatban, hogy egy állat "szava" mennyire tekinthető bizonyító erejűnek. Vajon mikor a bíró eskütételre szólítja majd fel, mit csinál a madár kézemelés helyett? Szárnyemelést vagy lábemelést?

Na de nézzük magát a gyilkossági ügyet. A vádlott a 48 éves Glenna Duram, akit a férje, Martin Duram meggyilkolásával vádolnak. Jelenleg a Newaygo megyei börtönben tartják előzetes letartóztatásban, számolt be az NBC tévécsatorna. A családtagok szerint Bud, az afrikai szürkepapagáj (másnéven jákó), láthatta a lövést, amivel Martin Duram-ot megölte a felesége, aki maga is súlyosan megsérült. Ezt támasztja alá a madár által a gazdája hangjn rengetegszer elismételt "Ne lőjj!" felkiáltás is. Duram testét a szintén súlyos lőtt sebet kapó felesége mellett találták meg. A rokonság szerint gazdája utolsó pillanati mély emlékként égtek be a papagáj memóriájába.




A papagáj új gazdája, Duram korábbi felesége, Christina Keller szerint is Budnak remek memóriája van és nagyon szereti ismételgetni, amit megtanult. A madár sokszor utánozza egy vérre menő családi vita jeleneteit, Keller számára tökéletesen felismerhető hangon. Az ügyész még nem döntötte el, hogy milyen súllyal veszik figyelembe a papagájt mint tanút. Egyelőre a Michigan Állami Rendőrség vizsgálatának lezárására várnak, ettől függ majd, van-e szükség újabb tanúra az ügyben. A feleség a saját bevallása szerint semmire nem emlékszik a gyilkosság estéjéről, de biztos benne, hogy nem ő ölte meg a férjét, ártatlannak vallja magát.

Címkék:
Agresszió Papagájfajták Papagájtartás Viselkedés