Időszonként eltérő vetőmag-keverékek
A madarak számára összeállított magkeveréknek mindig az adott időszaknak megfelelő arányban kell tartalmaznia a különféle magokból, hogy a zsír, az energia és a szénhidrát a megfelelő szinten legyen.

A téli, zsíros magkeverékek, melyek nagyobb arányban tartalmaznak olajos magvakat,  tartalmazzák azokat a kalóriákat, amelyek lehetővé teszik a papagájok számára a szükséges energiaforrások elérését. De ezeket a magokat még a melegebb és párásabb, nyári időszak végén el kell kezdeni adagolni a papagájoknak, hogy fel tudjanak készülni a közelgő hidegre.



Olajos magvak

Míg télen a táplálék zsírtartalma a lényeges, a párás, nyári melegben a magkeverék állapota az, ami kellemetlenségeket okozhat. E két tényező, vagyis a pára és a 25 celsiusfok feletti hőmérséklet együttállása a gombák és baktériumok növekedéséhez vezethet. Emiatt lényeges a madarak élőhelyének rendszeres szellőztetése. A gombásodás egy kívülről sokszor csak előrehaladott állapotában észlelhető, igen alattomos, a papagájok egészségére kifejezetetten veszélyes folyamat, ezért nagyon fontos elkerülni a kialakulását.

A magvak, a tojáseledel és a már elkészített ételek hosszabb ideig elállnak száraz környezetben. A madarak számára kellemes magasabb páratartalomnál ez pont fordítva van. Ezért a nagyobb adag takarmányt érdemes a madaraktól elkülönítve, szárazabb helyen elraktározni.

Télen a gombásodással nem lesznek problémák.



A Kea élvezi a hideget


Címkék:
Fejlődés Időjárás Ivarérett Papagájfajták Papagájtartás Röpde Táplálkozás Viselkedés