Gyakori betegségek
A papagájok betegségeinek felismerése nem könnyű feladat, komoly tapasztalat szükséges hozzá. A jelekből sokszor nem egyszerű reális következtetést levonni, ezért gyanú esetén a legjobb megoldás az állatorvos.

Minden papagáj-tulajdonosnak fontos tisztában lenni a kedvencét fenyegető betegségek mibenlétével, azok tüneteivel. Az időben történő felismerés nagyon sok esetben életet menthet! A természetben zsákmányállat papagájok alapvető tulajdonsága a betegség vagy rosszullét titkolása a végsőkig, hiszen eredeti környezetükben, ahol a ragadozó madarak a legyengült egyedeket preferálják, ez a viselkedés a túlélésük kulcsa.

A papagájokat fenyegető leggyakoribb betegségek:

- Proventikuláris dilatációs betegség (PDD)
Az egyik legösszetettebb madárbetegség. Terjedésének módja egyik papagájról a másikra egyelőre ismeretlen. Tünetei a fogyás, a hányás, a változások a madár ürülékében, és duzzadt torok (pontosabban a torok körüli izmok duzzadnak meg). Ara papagájokat gyakran megtámad, ezért Ara Fogyási Betegség (Macaw Wasting Syndrome) néven is ismert.




A kezelés gyakran nem-szteroid alapú gyulladáscsökkentő (NSAID), és a madaraknak speciális étrendet kell követniük a gyógyulási folyamat idejére. A betegség alattomos, mert sokszor már csak előrehaladott állapotban találkozni a tünetekkel.

- Psittacosis (papagájláz)
Erősen fertőző betegség, zoonózis, mert emberre is átterjedhet. A Chlamydia baktérium egy formája. Tünetei légzési nehézség, szemgyulladás és egyéb gyulladások a szervezetben, valamint a laza, vizenyős ürülék és az általános letargia. A kezelés leggyakrabban antibiotikum.




- Csőr-és Tollbetegség (PBFD)
A PBFD egy súlyos betegség, amely hatással lehet a papagájcsalád minden tagjára. Bár a legtöbb érintett madár két évnél fiatalabb, a PBFD bármilyen korú madarat érinthet. A PBFD tünetei közé tartoznak a tollvesztés, a rendellenes tollfejlődés, és a rendellenes, hibás csőrnövekedés. Ha egy madár ilyen tüneteket mutat, az állatorvos végezhet bőr- és / vagy tollbiopsziát.



- Polyomavirus
Olyan rendellenesség, amely a madár repülési tollait és a faroktollait támadja meg. Ezek a tollak a betegség következtében abnormálisan fejlődnek ki, illetve egyes esetekben egyáltalán nem nőnek meg. Tünetei közé tartozik az étvágycsökkenés, a megnagyobbított has, bénulás és hasmenés. Egyes madarak egyáltalán nem mutatnak külső tüneteket, de magukban hordozzák a vírust és egy esetleges stressz időpontjában a vírus kiszabadul a szervezetükből, megfertőzve vele más papagájokat. Valódi ellenszere nincs, a betegség gyorsan fejlődik és magas halálozási arányt mutat.




- Candida
A betegség élesztőgombák túlzott növekedését jelenti, melyek egészséges madarak emésztőrendszerében is megtalálhatók. Tünetet hányás, étvágycsökkenés, fehér színű sebek a papagáj fején. A legtöbb Candida fertőzés sikeresen kezelhető gombaellenes gyógyszerekkel.





Címkék:
Fejlődés Időjárás Papagájtartás Viselkedés