Figaro, az állatvilág új sztárja
A legtöbb állati sztár kutya, macska vagy majom szokott lenni. Egy kakadunak köszönhetően most végre felzárkóztak a szárnyasok is, és egy tehetséges papagáj hódít a médiában.

Láttunk már beszélő beluga bálnát és ott van Koshik, a beszélő elefánt. Most pedig új szenzáció tartja lázban az állatrajongókat: egy szerszámkészítő papagáj. Az állatvilág legfrissebb humán-szerű képességét egy kakadu mutatja be, egyenesen Bécsből. Eddigi ismereteink szerint ő az első papagáj, akinek ilyen képességei vannak.




Figaro mutatványa igazán elképesztő. A madár a bécsi egyetemen él, a madárházában a gondozói fedezték fel, hogy fából készült botokat alakít át, hogy elérje vele a diót, amit megehet. A madár egy Goffin-kakadu az indonéz Tanimbar-szigetekről. A madáragy eltérő használatára első alkalommal akkor figyeltek fel, amikor egy kis kővel játszott a ketrecében.




A felfedezést Dr. Alice Auersperg tette. "Megpróbált behúzni egy kavicsot a ketrecbe, de a az folyton leesett. Néhány sikertelen próbálkozás után megfogott egy kis botot, és azzal húzta oda magához. Miután ezt felfedeztük, egy diót használtunk a kísérleti tárgynak. Hogy ezt elérje, a megfelelő méretűre és formájúra kellett faragnia egy botot a csőrével, és ez sikerült is neki. Már az a tény is meglepő, hogy a madár egy eszközt használt, ennél már csak az az érdekesebb, hogy ezt az eszközt saját maga készítette el. A következő kísérleti diókat is mind meg tudta szerezni magának ezzel a módszerrel".




A rendkívül eszes papagáj történetét a Current Biology is megírta. Figaro egy nagy röpdén osztozik néhány fajtársával, mindannyiuk intelligenciáját az egyetem munkatársai vizsgálják. A természetben élő madaraknál az eddigi dokumentumok szerint senki nem tapasztalt még hasonló jelenséget. Az egyetem feljegyzései szerint Figaro összesen 10-féle szerszámot készített és használt sikerrel a kísérlet során.

A madár egy komplex műveletsorozatot hajtott végre az elágazó gally módosítására és megfelelővé tételére a feladat végrehajtásához. Folyamatosan alakítgatta a kis szerszámot, amíg az megfelelővé nem vált. A csőrét és a lábát használta. Varjaknál már tapasztaltak hasonló jelenséget a kutatók, de a papagájok között Figaro esete az első ilyen.




A témában az Oxfordi Egyetemen a korábbi kutatást vezető Alex Kacelnik professzor is nyilatkozott:
"Figaro megmutatja nekünk, hogy egy tipikusan nem eszközhasználó, de egyébként kíváncsi, jó problémamegoldó és nagy mozgású faj egyede is képes lehet eszközök kialakítására. Bár Figaro elszigetelt, egyedi eset a saját fajtáján belül, esete mégis bizonyítja intelligenciáját. Fontos, hogy a madár az első eszköz elkészítését követően már mindig tudta, mit kell tennie.".

Címkék:
Fejlődés Papagájfajták Papagájtartás Röpde Viselkedés