A papagáj napjának tönkretétele
A gazdákban buzgó jó szándék ellenére sajnos megesik, hogy bár mindenki a legjobbat szeretné megadni tollas barátainak, valami mégis félresikerül.

A papagáj esetében is fennáll a lehetőség, ahogy az emberrel is meg tud esni, vagyis hogy egy egész apró történés feldobja vagy tönkreteszi az egész napját.

Ami a papagáj napját a leginkább tönkre tudja tenni, az az unalom. Az emberhez hasonlóan nekik is nagy az ingerigényük, és ha ez nem elégül ki, a madár egész biztos rosszkedvű lesz.




1, A nem megfelelő reggeli

A napi első étkezés a papagáj számára kulcsfontosságú. A legtöbb fajta ilyenkor a legéhesebb. Ezt ki lehet használni arra is, hogy megetessük vele azokat a papagájszervezet számára igencsak fontos dolgokat, amiket egyébként a madár nem fogaszt szívesen, mert ilyenkor az éhsége felülírja a válogatást, és nem csak a kedvencét hajlandó megenni. Ezt az étkezést azonban tilos kihagyni, ha reggel a madár éhesen marad, egész biztos nem lesz jó napja.




2, Túl sok bezártság

A gazdi nagyon sok élethelyzetben magával vihetné a papagájt, de mégsem teszi. Pedig nem lenne ő útban internetezgetés vagy TV-nézés közben sem, és a társaságért cserébe hamar megtalálja a helyét a kalitkán kívül is. Lehet rendszeresíteni neki egy szobai ülőfát, amit elég hamar meg fog szokni, alá tehetünk újságpapírt és akkor könnyű lesz kitakarítani is utána. Fel fogja dobni a hangulatát, ha több időt tölthet szabadon, a gazdi közelében még akkor is, ha az épp más dolgokkal foglalatoskodik.




3, Megunt játékok

A papagáj számára fontosak az életterében megtalálható játékok. De ezeknek nem szabad unalmassá válniuk, mert ha a papagáj rájuk unt, többé már nem tudják szórakoztatni őt. Ezért törekedni kell a változatosságra és a bevált, kedvencnek tűnő játékokat is időnként lecserélni, variálni. Tudomásul kell venni, hogy a legtöbb papagáj számára nap mint nap ugyanazzal a játékkal szórakozni hamar unalmassá tud válni.

4, Tollszárazság

Nem feltétlenül egy napra, inkább az általános közérzetre vonatkozóan fontos követelmény a tollazat rendszeres nedvesítése. Ez az igény összefügg a papagájok eredeti, trópusi származásával, ahol rendszeresen fürödtek vagy megáztatták magukat az esőben. A fürdési lehetőség, vagy ennek hiányában a tollak rendszeres, heti több alkalommal történő átnedvesítése nagyon fontos az egészséges tollazat megőrzése érdekében. Ennek hiánya rossz közérzetet eredményez.




5, Elhanyagolás

A papagájoknak papagájoknak kell lenniük. A fogságban tartott tollas barátokat naponta ösztönözni kell, hogy megélhessék papagájlétüket, ingerelni kell őket az éneklésre, beszédre, ami csak példamutatással lehetséges (de persze megteszi a rádió is, főleg az éneklés esetére). A lényeg, hogy kommunikáljunk gyakran a papagájjal, hogy érezze a törődést.




Címkék:
Fejlődés Felszerelések Szórakozás Viselkedés