Biztosítás a papagájra
Aki nagyobb számban vagy értékben tart papagájt, annak érdemes lehet elgondolkodnia egy kifejezetten rájuk vonatkozó biztosítás megkötésén, melyre már többféle lehetőség is kínálkozik.

Bár a háznál tartott papagájok a legtöbb esetben pótolhatatlan családtagnak számítanak, anyagi szempontból nézve a kérdést érdemes lehet tűz vagy egy esetleg lopás esetére is gondolni. A lopást illetően persze az ilyen, nagy értékű madárral rendelkező háztartásnál alapvető dolog egy komolyabb házőrzőkutya és akár egy komplex riasztórendszer bekötése is.




A kereskedőknek a madárral való nem megfelelő bánásmód következtében létrejövő sérülésekre is érdemes gondolniuk, hiszen egy nagyobb papagáj csípése akár kórházi kezelést is vonhat maga után. A papagájkereskedelem világa tele van hasonló történettel, de még az sem példa nélküli, hogy a megvásárolt madár nem volt agresszív, egyszerűen csak túl hangosan kiabált és a vevő ezért perelte be a kereskedőt.








Az ilyen ügyletekben részt vevő felek közös érdeke lenne a legszélsőségesebbnek tűnő paramétereket is pontosan rögzíteni az adásvétellel kapcsolatban, vagyis a szerződésben kitérni a papagáj lehetséges csípésére, az ebből származó ártalmakra, illetve az egyéb, felmerülhető problémákra, amik lehetnek akár a lakás berendezésében vagy a bútorokban a papagáj által okozott károk is, mert néha ezeket is megpróbálják az állatkereskedőn utólag leverni.




Ezekkel a szerződésekkel és biztosítási kitételekkel, még ha macerásak és költségesek is, de előre le lehet fektetni egy sor olyan dolgot, amiből a későbbiekben problémák lehetnek. A madártartókra is pozitív hatást gyakorolhat egy ilyen okirat, mert idejében szembesülnek vele, hogy mit is vállalnak, és a felmerülő problémák nem fognak akkora meglepetést okozni, mint egyébként.

Címkék:
Ararauna Fejlődés Felszerelések Kalitka Viselkedés