Újszülöttek a Loro Parque-ban
A tenerifei Loro Parque a világ legnagyobb papagájközpontja. Tenyésztelep is egyben, ahol rengeteg ritka fajt sikerült szaporítani és megmenteni a kipusztulástól.

A kezdő papagájszülők nem mindig képesek megbírkózni az utódnevelés kihívásaival. Ez általában a fiatal, még nem kellően összeszokott párok esetében jelent problémát. Ilyen esetekben érdemes lehet kézbe venni az utódnevelést. Ez viszont a gazda számára sem egyszerű feladat, nincsenek előre meghatározott protokollok, mert minden papagáj egy külön egyéniség. Folyamatosan figyelni kell a kis papagájok viselkedési és fizikai változásait, például rengeteg dolog súlyfüggő, ami ebben a korban nagyon gyakran változik. A legtöbb fajnál ez a kézi nevelés több hónapot is igénybe vesz.

A papagájok bizonyos fajoknál mindössze 6 gramm súlyjal jönnek a világra, míg másoknál az első néhány napban nagyon fontos az állandó, 36 celsiusfokos hőmérséklet. Az újszülött kismadarak tehát nagyon sérülékenyek. Szerencsés az egyazon fajhoz tartozó kispapagájokat összezárni, mert így egyszerűbb megteremteni mindnek az ideális paramétereket, ugyanakkor a közös etetéskor kialakul bennük egy egészséges versenyszellem is.




Ugyanez vonatkozik a felnőtt példányokra is: szerencsés több költőpárt tartani egyszerre, mert ez inspirálja a kevesebb tojást rakó párokat is az utódnemzésre. Bizonyos fajoknál a költési időszak további kihívásokat tartogathat. Az Agancsos papagáj hím példányai oly mértékben agresszívvé válnak ilyenkor, hogy néha megölik a tojókat. Különösen az öregebb hímekre jellemző ez a viselkedés.

A Loro Parque-ban dolgozó tenyésztőlnek fontos az adatok elemzése, a költési idők és paraméterek lejegyzése, mert ezekből sok tapasztalatot tudnak nyerni a következő szaporodási időszakokra vonatkozóan. A fészekkontroll lényeges része a tenyésztési időszaknak és ebből is sok információ kinyerhető. A Loro Parque-ban az utóbbi időben sikeresen tenyésztették Arakanga-t, Nemespapagájt, Narancshasú papagájt és íriszlórikat is. A Dél-amerikai fajok közül a Pyrrhura már megkezdte a költést és a Gyöngyös papagáj is hamarosan fészkelni fog.




A Loro Parque Fundación által támogatott projektek egy része hasonló fázisban van. Ecuador-ban a Jocotoco alapítványnál az El Oró-i papagáj fiókái már ki is keltek. Ebből a papagájfajból összesen már csak 1000 példány él. A Buenaventura Rezervátumban ennek az állománynak egy jelentős része megtalálható. Különlegességük, hogy több költőpár is használ egy közös fészket.




A Loro Parque Fundación több mint 400.000 dollárral támogatta ezt a projektet.


Címkék:
Fejlődés Felszerelések Papagájfajták Papagájtartás Röpde Szaporodás Táplálkozás