Több gyakorlást a papagájnak!
A vadonban a papagájok és más kedvtelésből tartott madarak naponta több száz mérföldet repülnek, kúsznak-másznak az élelemért és részt vesznek számtalan más, a túléléshez kapcsolódó tevékenységben melyek intenzív fizikai edzést nyújtanak nekik.

A fogságban mozgásbéli tevékenységben a papagájok korlátozva vannak, ezért a madártulajdonosoknak mindent meg kell tenniük, hogy maximalizálják háziállataik lehetőségeit a minél több mozgásra, az aktív időtöltésre.







A madárjátékok nem csak játékszerkezetek lehetnek - egy kis fantáziával nagyszerű gyakorlatokat lehet kitalálni nekik. Kötelekkel és létrákkal egyszerűen lehet ösztönözni őket a mászásra, ezáltal megtörténik a madár izomcsoportjainak átmozgatása is. Ezeket a ketrecen, röpdén kívül is tudják használni a papagájok. Felszerelésüknél ügyelni kell a biztonságos rögzítésre.



Sok papagáj nagyon szeret üldözni dolgokat, ez hosszú időre le tudja kötni őket és akárhová hajlandóak utánamászni. Ez lehet egy kis golyó vagy egy csengettyű is, de néha egy fakocka a legmegfelelőbb, ezt madara válogatja, ki kell tapasztalni. Egy ilyen kis tárggyal a papagáj hosszú ideig mozgásban tartható, ami segít megőrizni az egészséget.




Nagyon jó mozgatási módszer a trükkök tanítása. Ennek kettős szerepe van, mert a sok testmozgás mellett a gazdi iránti kötődést is erősíteni tudják. A kézre röptetést például a legtöbb papagáj imádja, és hamar meg is lehet tanítani őket rá. A papagájt le kell tenni valahova, és néhány méterre tőle megállni, majd kitartani a kezet, hogy rá tudjon repülni, mindössze ennyi. Persze ez leginkább kéz-szelíd papagájoknál tud működni, akik nem félnek az emberi kéztől. Ezzel a mutatvánnyal aztán az ismerősök és a család előtt is lehet villogni.




Fontos a ketrecen, kalitkán kívül eltöltött, minőségi játékidő. Ilyenkor is kicsit szabadnak érezheti magát a papagáj, és bár erre a fajta szabadságra ezeknek a fogságban tenyésztett állatoknak már nincs túl nagy igényük, azért jót tesz nekik. A lakás területén felügyelet mellett barangolva, felfedezve a dolgokat szintén alaposan ki tudja mozogni magát.




Legyen tánc! (és zárcsökkentés)
A papagájok imádják a zenét és legtöbbjüket mozgásra is készteti. Ki kell tapasztalni a madár ízlésvilágát, ami egyszerűen úgy történik, hogy különféle zenéket mutogatunk neki, és megfigyeljük, mi az, amire mozogni kezd. Utána ezen a vonalon elindulva lehet kipuhatolni a kedvenceit. Később össze lehet állítani egy lejátszási listát is a madár kedvenceiből. Némelyik igazán mókásan tud táncolni a kedvenc zenéire.





Címkék:
Fejlődés Játékok Papagájtartás Szórakozás Torna Viselkedés