Táncoló kakadu tanít minket a fejlődésről
A kutatók megállapították, hogy a mára már bátran internetes hírességnek nevezhető kakadu, Hógolyó összesen 14 egyedi mozdulattal és öt idegmozdítással rendelkezik.

A tánc határozottan emberinek tűnő tevékenység - megköveteli a zene előállításához szükséges technológiát, a veleszületett ritmusérzéket és a zenére reagálás képességét. A legtöbb „táncoló” állat - még a kutya is - valójában csak az edzésre reagálnak, és nem spontán mozgatják a végtagjaikat a zenére. De egy új tanulmány megerősíti, hogy legalább egy állat valóban megkaphatja a kitüntető "táncoló" címet, ez pedig Hógolyó, a kakadu, aki valóban a ritmussal mozog, és egy új vizsgálat 14 táncmozdulatot katalogizált nála, amelyket ő magam fejlesztett ki, nem pedig eltanulta valahogy.


Ahogy Ed Yong a The Atlantic hasábjain nemrégiben felelevenítette, Hógolyó története 2007-ben kezdődött, amikor a kakadu eredeti tulajdonosa átadta őt a Dyerben lévő „Csak a madarak szerelmeseinek” nevet viselő mentőközpontnak Indiana államban, Dyer városában. A madárral együtt a régi tulaj otthagyott egy Backstreet Boys CD-t is, és elmondta a személyzetnek, hogy Hógolyó szeret táncolni. Nem is hazudott, később pedig Irena Shulz, a Bird Lovers igazgatója, aki örökbe fogadta a madarat, videofelvételt készített Hógolyóról amint a kedvenc dalára, az „Everybody” című dalra táncol.



A táncoló papagáj a YouTube korai szenzációja volt, megjelent a Tonight Show-ban és egy Taco Bell reklámban is szerepelt. Hógolyó korai rajongói között volt Aniruddh Patel idegtudós, aki jelenleg a Tufts Egyetemen dolgozik. Ő Hógolyó mozdulatait valószínűleg valódi táncnak ismerte el, belátva, hogy nagyon ritka jelenség ez az állatvilágban. Egy későbbi kutatás során a papagáj ritmustartó képességét is vizsgálták, ami szintén magasan átlag felettinek bizonyult. A kutatás során észrevették, hogy Hógolyó időnként valószínűleg bővíti a repertoárját. Később az egyetemi kutatóként dolgozó R. Joanne Jao Keehn vizsgálta Hógolyót, ő feljegyezete, hogy a kedvenc számai a Queen “Another One Bites the Dust” és Cyndi Lauper “Girls Just Want to Have Fun” dalai.



Amikor Keehn, a San Diego Állami Egyetem idegtudós kutatója később elemezte a felvételeket, rájött, hogy a madár 14 különálló mozgást fejlesztett ki melyekben együtt mozognak a fejcsontok, a lábszintek, a fenék, valamint a mozgáshoz kapcsolódó kiegészítő végtag- és fejmozgások kombinációja is teljesen egyedi volt. Azt is megállapította, hogy a papagáj az egyes dallamok függvényében kicsit másképp táncol, ez a rugalmasság jele, és valószínűleg a madár kreativitását is bizonyítja. A kutatás később a Current Biology folyóiratban is megjelent.





Címkék:
Játékok Papagájfajták Papagájtartás Szórakozás