Problémák a papagájtartással
Gyakori probléma, hogy a gazdik véletlenül jutalmazzák és ezzel megerősítik a papagájukban nem kívánt viselkedést, nem is tudva, mennyi problémának ágyaznak meg ezzel.

Ez azért jelent problémát a nevelésben, mert a madár elég hamar megtanulja, hogy ha valamit jól csinál, akkor azért jutalomfalatot kap. Ha ezt a jutalomfalatot nem jutalmazni való, vagy esetleg kifejezetten helytelen, rossz viselkedést követően kapja meg, akkor azt fogja gondolni, hogy jót cselekedett és ez fog rögzülni benne. Ezáltal pedig akaratlanul is rosszra tanítja őt a gazdája. És mivel a papagájok valójában élvezik a "drámát" és szeretik bosszantani a gazdit, mert az ilyenkor szórakoztatóan viselkedik, az ilyen típusú válaszok valóban megerősítik a helytelen viselkedést, nem pedig elriasztják azt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a túlzottan sikoltozó papagájokat valamilyen módon megjutalmazták ordítozás közben, például ennivalóval akarták elhallgattatni őket, ezért erősen beléjük rögzült a helytelen viselkedés.



Ugyanez a folyamat zajlik a papagájok tolltépésének sok esetben. Ennek a tollromboló viselkedésnek a valódi okait a mai napig sem sikerült minden kétséget kizáróan megállapítani, az viszont egész biztos, hogy helytelen jutalmazással ez a beteges viselkedés tovább erősíthető. Vagyis garantált, hogy a viselkedés határozatlan ideig folytatódik, ha a tulajdonosok odafigyeléssel jutalmazzák tolltépkedő madaraikat. Ehelyett az első útnak az állatorvoshoz kellene vezetnie, hogy 100%-ig ki lehessen zárni a tolltépkedés esetleges fizikai eredetű okait és ezáltal biztosan megállapítani, hogy mentális okok húzódnak mögötte.



Ezután érdemes lehet felvenni a kapcsolatot egy tapasztalt papagáj viselkedési tanácsadóval, hogy megpróbálják azonosítani a viselkedést kiváltó okokat, ami sokszor az ingerszegény környezet és az unalom. Ha a papagájok hosszabb ideig károsítják a tollakat, akkor a viselkedés megszokottá válik. Ezt mindenképpen meg kell akadályozni, mert hosszabb távon az állat elhullásához vezethet ez a fajta viselkedés.



A papagájféléknél tapasztalható viselkedésproblémákkal járó legnagyobb veszélyek és buktatók a papagájokkal kapcsolatos megfelelő információk és a megértés hiányával kapcsolatosak. Folyamatos olvasással, más, tapasztaltabb papagájtulajdonos-társakkal való beszélgetéssel, valamint a saját papagáj megfigyelésével és állandó tanulmányozásával ezek a gondok felismerhetővé, azonosíthatóvá és így megakadályozhatóvá válnak.


Címkék:
Fejlődés Kalitka Papagájtartás Párzás