Papagájok tenyésztése és nevelése, 1. rész
A fogságban élő papagájok tenyésztése egy alapvetően nehéz feladat. A madarak csak akkor fognak szaporodni, ha tökéletesen jól érzik magukat, és ezt nem könnyű elérni.




A papagájok tenyésztése igen komoly tudást igénylő tevékenység. Aki ezzel foglalkozik, annak tudását folyamatosan fejlesztenie kell, nem elég csak az alapokat elsajátítani. A tenyésztés egy napi rendszerességű feladat, és komoly elkötelezettséget jelent a papagáj felé. Egyes fajok könnyen kezelhetők, szaporításuk egyszerűbb, utódaiknak túlélési aránya magasabb. De nem minden papagájfaj ilyen, vannak olyan típusok, akik nagyon nehezen szaporodnak és a megszületett utódaik is kényesebbek. A Föld legnagyobb és legszínesebb, ember által irányított papagájtenyészetében, a Loro Parque Fundación-ben mindkét kategória egyedeit megtaláljuk.

A Rosella papagájt első ízben 2016 végén tenyésztették sikeresen a Loro Parque-ban. Ennek a fajnak a fiatal egyedi rendkívül érzékenyek és idegesek. Szintén jellemző rájuk, hogy meglehetősen rossz szülők, a tojásokat rosszul költik vagy egyszerűen félbehagyják a költési folyamatot. Ezért a Loro Parque munkatársai egy védelmi rendszert dolgoztak ki, ez vezetett végül is a sikerhez.



A nagy törpepapagák (Pyrrhura cruentata), valamint a törpepapagájok jó tenyésztési eredményekkel rendelkeztek. A párok most kezdik felnevelni saját utódaikat, mindenféle segítség nélkül. Összesen 8 kis újszülött madár látott napvilágot, különböző szülőktől, így különböző genetikai vonalakkal.Gyönyörű tollazatú kismadarak, 5 hím és 3 tojó.

Címkék:
Fejlődés Felszerelések Hullámospapagáj Ivarérett Papagájfajták Szaporodás