Papagájok teleltetése
A trópusi eredetű papagáj számára a tél szinte ismeretlen fogalom. A gazda feladata felkészíteni papagájait erre az időszakra, hogy ne gyűrjék le őket a körülmények és a mindig lesben álló betegségek.

A kinti röpdében, madárházban tartott papagájoknak a tél folyamán szükségük van egy bizonyos fokú zsírosodásra, hogy el tudják viselni a hidegebb időjárást. A téli táplálkozás olyan vitaminokat és tápanyagokat tartalmaz, amelyek könnyen felszívódhatnak. Ugyanakkora az immunrendszernek is erősítésre van szüksége, hogy szembenézzen a hideg téli idővel. Benti, fűtött helyen kitelelő madaraknál ezek a kritériumok kicsit eltérően alakulnak, de a hőmérséklet valamilyen mértékben a fűtött helyeken is leesik, ezért az extra tápanyagokra nekik is szükségük van a közelgő tenyészidőszak miatt.




A párás és a száraz éghajlat közötti különbséget, amennyire lehetséges, kezelni kell. A legtöbb papagáj eredendően trópusi és szubtrópusi klímához szokott, ezért számukra a 60%-os relatív páratartalom az ideális. Ezt a kereskedelmi forgalomban kapható, digitális páramérővel tudjuk a legmegbízhatóbban ellenőrizni. Ez általában hőmérő is egyben, de léteznek komplett mini időjárás-állomások is, amik kombóban nyújtják az összes lehetséges szolgáltatást, és ma már ezek is megfizethető áron vannak. Alacsony páratartalom esetén forróvizes (meleg) párologtató készüléket kell alkalmazni (a hideg pára nem megfelelő a madártartáshoz, mert nem pusztulnak el a vízből a baktériumok).




Alacsony hőmérséklet és száraz éghajlat esetén olyan paraméterekkel kell dolgoznunk, amelyeket folyamatosan ellenőrizni kell, mert eredeti élőhelyükön a papagájok nem ehhez vannak hozzászokva, így ez veszélyezteti őket. Ha a páratartalom túlságosan megnövekszik a hideg hőmérséklet mellett, gyengítheti az állatokat. A gazda felelőssége odafigyelni ezekre a paraméterekre.



Címkék:
Ararauna Fejlődés Felszerelések Időjárás Ivarérett Papagájtartás Párzás Szaporodás