Papagájok szezonális táplálkozása
A papagájok tápláléka gyümölcsből, zöldségből és magokból áll. Ezeknek az alapanyagoknak a keverékét mindig a szezonnak megfelelő arányban kell összeállítani.




A papagájtartás egyik alapvető pillére az etetésük. Ezen belül a táplálék frissessége és a felkínálás időzítése a legfontosabb tényezők. A madarak kémiai üzeneteket kapnak a saját testüktől, amik megmondják nekik, mikor milyen táplálékra van leginkább szükségük. Ez az év különféle szakaszaiban változó táplálkozási igényeket hoz létre a madárban. Például a nagy melegben szívesebben fogyasztanak lédús gyümölcsöket, mert ösztöneik megsúgják nekik, hogy ez a hidratáció miatt lényeges.







Vannak olyan alapvető gyümölcsök, mint az alma vagy a banán, amelyek általában egész évben rendelkezésre állnak és a papagájok is előszeretettel fogyasztják őket folyamatosan. Az összes papagájfajra igaz, hogy rendkívüli módon válogatnak, nem csak fajonként, de az egyes egyedek is eltérő ízléssel rendelkeznek azonos fajon belül. Sőt, további nehézség, hogy bizonyos idő elteltével ez az egyedi ízlés is folyamatosan változik.




Erre jó példa a papaya, ami szezonális, és nagyon egészséges minden faj számára egyaránt. A különféle madarak viszont eltérő érettségi szintű papaya-t hajlandóak csak megenni, egyesek a zöldet, míg mások a túlérettet kedvelik.




Takarmányvásárlásnál mindig törekedjünk a bio irányába, permetmentes, környezetbarát gyümölcsöket vásároljunk. Ezeknek az íze is jobb és egészségesebbek is. Kerülni kell a tartósítószereket is. A vitamingazdag és természetes táplálás az egészséges populáció fenntartásának alapja és segíti a robusztus immunrendszer kialakulását is.





Címkék:
Ararauna Fejlődés Hullámospapagáj Papagájfajták Papagájtartás Táplálkozás Viselkedés