Papagájok: páratartalom és fürdés
Mi emberek nagyon érzékenyek vagyunk a környezetünkre. Nincs ez másként a szárnyas háziállatoknál sem, csak ők nem képesek elmondani, mik az igényeik, ezért az ember feladata a megfelelő papagájtartási körülmények megteremtése.

Kevés kivételtől eltekintve a vadon élő papagájok túlnyomó többsége nagyon párás környezetben él, gyakori esőzésekkel. A légzőrendszer, a bőr és a tollak hozzászoktak ennek a nedves éghajlatnak a körülményeihez és ezt az időközben Európa területén, fogságban, tenyészetekben született papagájok is ugyanúgy igénylik, mint vadon élő fajtársaik.





A túl alacsony páratartalom fájdalmas bőrviszonyokat és a  légzőrendszerben fellépő gyulladásokat okozhatnak. Ennek egyik külső jele a tollak tépése. Ezért nagyon fontos, hogy nedves környezetet  biztosítsunk a papagájnak, aminek meglétére folyamatosan ügyelni kell. A nedvességigény fajtánként eltérő, az Ausztráliából származó kakadufélék és a hullámos papagájok jobban tolerálják a szárazabb időt, mint az dél-amerikai esőerdők óriáspapagájai már kevésbé.


A megfelelő páraszint eléréséhez vásárolni kell egy párásító berendezést. Ebből csak a meleg párásító felel meg, a hidegben vízpárában  életben maradnak a baktériumok és egyéb kórokozók, amikkel megbetegíthetjük a madarat, így hiába érzi jobban magát a párás levegőben, nem sokáig lesz alkalma azt élvezni. A meleg párásító levegő a forralással kiirtja a nem kívánt baktériumokat a vízből, mielőtt a levegőbe permetezi azt.




A papagájok páraigénye 65-70% körül mozog. Ezt a papagáj élőhelyeként funkcionáló szoba falára felszerelt digitális páramérő műszerrel lehet ellenőrizni, ilyet akkor is ajánlott felszerelni, ha maga a párásító berendezés is tudja mérni a szintet, mert ezzel a gép működése gyakorlatilag ellenőrizhető. 70% körüli pára még nem okoz penészedést a lakásban, így ennyi még biztonsággal vállalható, többre pedig nincs is szükség.




Kinti, kerti röpdék esetében a természetes párásításra kell törekedni. A pálma és a szobai futóka, illetve más, nagy levelű, meleg égövi növények tudják a legtöbb párát termelni maguk körül.


Címkék:
Fejlődés Időjárás Papagájfajták Papagájtartás Röpde Viselkedés