Papagájok nevelőszülőknél
A papagájok mesterséges körülmények között történő tenyésztésénél sajnos elő tud fordulni, hogy a költőpár tagjai rossz szülők.

Ez megnyilvánulhat már közvetlenül a tojásrakás után is, ha a tojó nem ül a tojásokra, nem kezdi meg a költés, hanem egyszerűen ott hagyja az egyébként fias tojásokat az odúban. Ez a helyzet sem menthetetlen, ilyenkor keltetőgép alkalmazása a megoldás. Ha a költés sikeres, akkor is előfordulhat, hogy a túl fiatal, vagy egyéb okból felkészületlen, alkalmatlan szülőpár nem eteti a kikelt, egyébként egészséges fiókákat. Ilyen esetben az egyik lehetőség a rendkívül nehéz kézi etetés, a másik pedig a kicsik fajával megegyező nevelőszülők kijelölése. Ez a legtöbb esetben jó eredményekkel kecsegtet.



Az említett két módszer, a nevelőszülők és a mesterséges nevelés együttes alkalmazása is lehetséges. Ilyenkor a nevelőszülőket elég a kezdeti, leginkább munkaigényes szakaszban igénybe venni, amikor a kis papagájok etetési ideje 2 órás időközökkel következik, éjjel-nappal. Később már át lehet állni kézi, emberi nevelési módra is.



A különféle óriási tenyészetek, például a Loro Parque témában szerzett tapasztalatai alátámasztják a nevelőszülős és a kevert nevelőszülős módszerek működését. Így sikerült például egy zöldszárnyú ara papagáj párral felneveltetni egy nagy jácintara csirkét, akit a szülei magára hagytak. Ezért a Loro Parque-ban ez a fajta szülőpótlás már éves rendszerességű gyakorlattá nőtte ki magát. Az eljárás végigvitele után a fészekből kikerülő, vagy az emberi nevelés után felnövő kis papagáj egytől egyig egészséges felnőtté tudtak kifejlődni.





Címkék:
Ivarérett Papagájtartás Párzás