Papagájok kopaszodása
A papagájoknál jelentkező időszakos tollvesztés egy természetes jelenség, a vedlés következménye. Ezt meg kell tudni különböztetni a valamilyen betegség miatti tollvesztéstől.





Az utóbbi néhány évtizedben a ketrecben tartott madaraknál fellépő tolltépés jelensége szinte teljesen titokzatos volt. A jelenségnek többféle, egymástól teljesen elkülönülő okát is sikerült diagnosztizálni.




- allergének: egyes papagájok a táplálékukba betett vitaminokra, kiegészítőkre allergiás reakciókat mutatnak. Különösen igaz ez az egyre nagyobb divattá váló pelletek esetében, valamint a tartósítószerek és egyéb feldolgozott élelmiszerek adalékainak használatatkor is.





- személyiség: ezt főleg a kakadufajok és a jákópapagájok egyes típusai esetében sikerült jól kimutatni, de a jákókal közeli rokonségban álló Timneh-szürkepapagájnál például már kevésbé jelentkezik. Okát egyértelműen sikerült megállapítani: a jelenséget a figyelemhiány váltja ki, a madarat frusztrálja, hogy hangos kiabálása ellenére is egyedül van, ingerszegény a környezete és nem tud mit kezdeni magával. A hiányérzet csonkításba, tolltépkedésbe torkollik mely végül az állat kimúlásához vezet, szükségtelen megelmíteni, hogy milyen szenvedéseket követően. Ezért aki ilyen papagáj tartására vállalkozik, legyen tisztában vele, hogy az ő figyelemigényük messze az átlag feletti. Ők a környezetük állandóságára is érzékenyek, rosszul viselik, ha valami kizökkenti őket a megszokott helyzetükből, sokszor az ismeretlen látogatókra is negatívan reagálnak.




- fizikai ok: orvosi vizsga után néhány érintett madarat parazitákkal vagy bakteriális fertőzésekkel diagnosztizáltak. Ezek a fertőzések könnyen tollvesztést vagy kopaszodást tudnak okozni akár az irritáció következtében is. Ide tartozik még a lakásban, a papagájjal egy légtérben dohányzó ember is, aki akaratlanul is súlyos nikotin-függőséget okoz a madarának. Az aminosavakban és a növényi tápanyagokban gazdag élelmiszerek hiánya (friss termékek) szintén lehetség ok a kopaszodásra. Lényeges a változatos étrend, jó vitaminokkal, ásványi anyagokkal, aminosavval őrizve meg a papagáj immunrendszerét. Az általános étrendi követelmények is sok esetben fajspecifikusak, ezért érdekes ezeknek konkrétan utánanézni. Túlsúlyos, idős és látens madarak is kopaszodhatnak a zsíros májbetegség következtében.





Címkék:
Fejlődés Időjárás Szórakozás Viselkedés