Kispapagájok nevelése
Az újszülött papagájok érkezése mindig nagy öröm - a gazdának, de a papagájok sokszor bizony rossz szülők, magukra hagyják a kicsiket. Ilyenkor az ember közbeavatkozása szükséges.





Az újszülött papagájokat eleinte - szerencsés esetben - a szüleik fogják etetni és nevelni. Ha ez nem következik be, mert a költőpár tagjai rossz szülők, akkor az embernek kell átvenni a szerepüket és etetni a kis újszülötteket. Bárhogy töltsék is el első néhány hónapjukat a kicsik, az odúból kibújás után a legtöbb esetben mindenképpen emberi nevelés következik. Az oktatás korai megkezdése azért is lényeges, mert ebben a korban alakul ki a világképük és ilyenkor a legtanulékonyabbak. A nevelés alapvetően hasonlít a négylábú háziállatok, pontosabban a kutya vagy a macska háziassá tételéhez. Ha ez a kezdeti nevelési folyamat jól sikerül, a papagáj később, mikor már nagyobb lesz, gond nélkül be fog tud illeszkedni egy emberi otthonba, és jól fogja ott érezni magát.




Ebben az időszakban alapvető szabályokat kell megtanítani a kicsiknek, akik eleinte valószínűleg nehezen fogják megérteni, hogy hol van a helyük, hová ülhetnek és hová nem, vagy mivel játszhatnak és mivel nem szabad nekik. A kezdeti csalódásokat a kitartó munka eredményeképpen szükségszerűen bekövetkező siker fogja felváltani, tehát mindig kitartónak és következetesnek kell maradni.




A fiatal madarak nagyon fogékonyak az újdonságokra. Ha ezt a tulajdonságukat pozitív visszajelzésekkel, vagyis jutalmazással kapcsoljuk össze, az eredmény nem marad el. Gyakorlatiasan nézve a kérdést, a szabály egyszerű: mindig jutalmazni, és sohasem büntetni. A büntetés, például fizikai fenyítés rövid úton lerombolja a papagáj törékeny bizalmát az ember felé. Épp ezért mindig pozitív dolgokkal kell a papagájt inspirálni. A közhiedelemmel ellentétben azonban ez nem minden esetben kell, hogy élelem legyen. A jutalmazás történhet valamilyen játékkal vagy szórakoztató tárggyal is, amit a papagáj a helyes viselkedés jutalmazása képen kaphat meg. Persze a jutalomfalat eredményességével nem mindig lehet versenyezni.




A papagájok egész életükben tanulnak, tehát szerencsés esetben a nevelésnek soha nem kell véget érnie. Felnőtt korukban is képesek új dolgokat elsajátítani és a személyiségük is sokat változhat, persze a kor előrehaladtával ez már egyre nehezebben alakítható. Az is lényeges, hogy az egyszer megtanult dolgok nem ragadnak meg örökre, folyamatosan meg kell őket erősíteni a madárban. Amit fiatal korban sajátítanak el, az valószínűsíthetően mélyebben beléjük ragad, ezért is lényeges ebben a korban elkezdeni a nevelést, tanítást. Magát a tanulási folyamatot is ebben a korban fogadják magukba a legjobban, mert megjegyzik, hogy van egy rendszer, amiben ha jól teljesítenek, jutalmakat kapnak a gazdájuktól.





Címkék:
Ivarérett Papagájtartás Párzás Szaporodás Viselkedés