Ilyen madár a Kakapo
A kakapó, más néven bagolypapagáj éjszaka aktív, földön fészkelő, röpképtelen, nagytestű madárfaj, amely Új-Zélandon őshonos. A világ egyik legritkább madara. Viselkedéséből azonban nagyon sokat tanulhatunk.




A kakapók nagyon magányos madarak, nem keresik egymás társaságát a vadonban. Az emberhez sem tudnak olyan mértékben kötődni, mint a jobban szelidíthető, generációk óta emberi társasághoz szokott fajtársaik, csak kevesüket lehet például simogathatóra szelídíteni, legtöbbjük nem tűri a fejvakargatást vagy egyéb gegyerészést. Erre a célra más papagájok valók. A kakapó bizalmához kedvenc ételein keresztül vezet az út. Ez az új-zélandi papagáj röpképtelen és földlakó, táplálékának nagyrésze bogyók és a földön is elérhető növényi magok. A kakapónak nagyon nagy, gyönyörű szárnyai vannak, amiket repülésre nem tud használni.



A nevelés során a repülési edzés helyett olyan dolgokra kell összpontosítani, mint a célzás és a közös séta. Ez a hatalmas papagáj igazi haspók, hatalmas mennyiségű étel elfogyasztására képes. Közvetlenül a tenyészidőszak előtt a hímek meglehetősen sok túlsúlyt hordanak, hogy ezzel is fel tudják hívni magukra a nőstények figyelmét. Az egyik leghíresebb kakapó Sirocco, egy emberi környezetben tartott hím egyed. Sokat foglalkoztak vele és egész barátságosra sikerült őt nevelni. A szelídítés kulcsa az ő esetében is a jutalomfalattal való folyamatos etetés volt, ez hozta meg a sikert.



Ez a papagájfajta kiváló hegymászó. Nappal a fákon pihennek, éjjel aktívak. Mivel teljesen röpképtelenek, a fákra csak mászva képesek feljutni, ebben viszont elég ügyesek, nagyon erős lábaikhoz erős fogás párosul. Kiképzése során Sirocco-nak is erre a tulajdonságára fókuszáltak, kapott egy hatalmas állványt, amin kedvére mászhatott.



A vadon élő vagy félvad papagájokkal való találkozás, eseteges hosszabb ismerkedés sokán sok olyan információ megtanulható a vadon élő papagájokról, amely segít jobb gazdává és gondozóvá válni az otthoni papagáj számára is.





Címkék:
CITES Fejlődés Időjárás Ivarérett Papagájfajták