Így utazz a papagájoddal
Aki papagájt tart, az biztos kerül olyan helyzetbe élete során, amikor egy hirtelen jött utazás idejére nincs kire bízni a madarat, és az lesz a vége, hogy kénytelen magával vinni. Ez embernek és papagájnak egyaránt komoly kalandot jelent.

Egy ilyen utazás a madár számára egyaránt lehet élmény, és stresszel teli, negatív esemény is, és hogy melyik lesz belőle, az a gazdi rátermettségén fog múlni. Néhány általános alapszabály itt is működik. Amit a papagáj kiskorától megszokott, azt egész élete során jól fogja viselni. És minél hamarabb, vagyis minél fiatalabb korban kezdjük el hozzászoktatni valamihez, annál nagyobb az esély a sikerre, és ugyanez visszafelé: minél később kezdjük el, annál nehezebb lesz rászoktatni. Kezes, emberhez szoktatott-nevelt papagájjal persze minden téren könnyebb, nincs ez másként az utazással sem.




Ezek az utazások általában autóval történnek. Így az első teendő a megfelelő autós kellékek beszerzése. Kisebb papagájokat utazókalitkában a legcélszerűbb szállítani, a nagyobbaknak pedig autóban is megálló, stabil ülőrúd a megfelelő. Mivel őket nem tesszük kalitkába, feltétlenül szükséges, hogy legyen rajtuk madárhám, ami meggátolja őket a szökéstől. Ez akkor is fontos, ha a papagáj alapvetően kezes és vissza is megy a gazdájához, ha az hívja, mert ennek ellenére egy utazás során adódhat olyan szituáció, amikor a madár megijed és elrepül. Ilyenkor, ha szem elől téveszti a gazdáját, sajnos könnyen lehet, hogy messzire elszáll és soha többé nem kerül elő. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a szökevény papagáj nem érti, hogy a gazdája nem madár és nem tud utánarepülni, ha ő elszáll. Tehát itt nem lehet túl óvatosnak lenni.




Az út során nagyon fontos az ivóvíz, a madárnak nem szabad kiszáradnia. De menet közben a víz kilötyögne és kifolyna, ezért az utazás előtt a papagájt hozzá kell szoktatni, hogy rágcsálóknak kifejlesztett, speciális palackból igyon - egy újabb tanítani való dolog indulás előtt.

Hosszabb útra nem megfelelő se a kalitka, se az autóba helyezett ülőrúd. Ha több napig megyünk, speciális utazóládára lesz szükség. Az utazóládát egy lap fedi le, ami hasznos az éjszakai utazáshoz, megvédi a papagájt a fényszórók világításától, amiktől nem fog tudni aludni. Az alvás a madaraknak nagyon fontos. A láda akkora legyen, hogy a madár meg tudjon fordulni benne anélkül, hogy beakadna. Kell tenni bele unaloműző játékokat és az eleség is nagyon fontos.




A lakást elhagyva a papagáj kikerül a megszokott, biztonságos területéről. Stresszes, ideges lesz, nem érzi magát biztonságban és ezt részben jogosan is teszi. Lényeges megóvni őt a valódi veszélyektől az út során, amik lehetnek például macskák, kutyák és vadon élő ragadozó madarak. Barátságosnak mondott vagy látszó négylábúakból egy pillanat alatt előtör a vadászösztön és elkapják a papagájt, erre tehát nagyon ügyelni kell. A ragadozó madarak egyre gyakoribbak az emberlakta területeken is, és nagyon gyorsan el tudnak kapni egy hámra kötött, szabadon üldögélő papagájt.




Út közben fontos a friss levegő, de ügyelni kell rá, hogy a madár semmiképpen ne kapjon huzatot, mert rá nézve ez halálos. Nem szabad tehát túl nagyra nyitni az autó madárra néző ablakát, inkább egy kicsit le kell húzni az összeset, így megoldva a rendszeres légcserét. A klímát jobb kikapcsolni, kivéve, ha kintről poros vagy más módon szennyezett levegő kerülne az autóba, ilyenkor a klíma használata a kisebbik rossz, de ügyelni kell rá, hogy ne fújjon közvetlenül a madárra.

Címkék:
Felszerelések Kalitka Szórakozás Viselkedés