Drónnal követett papagájok
A Földön található papagáj fajok egy jelentős része napjainkban valamilyen mértékben veszélyeztetett. A kritikus besorolást kapott fajok megmentése érdekében komplett szakember-gárdák tevékenykednek.

Ők a világ különféle pontjain küzdenek a papagájokért, és sokszor a modern technikát is bevetik a siker érdekében. A legújabb ilyen vívmány, amivel sikeresen figyelik meg ezeket a fajokat, a drón.






A papagájok nyomon követése meglehetősen nehéz, mert ők gyakran hatalmas, az ember számára nehezen áthidalható távolságokat tesznek meg. Ezért van az, hogy a tudósok leginkább a gyülekezőhelyeiken igyekeznek megfigyelni a veszélyeztetett fajokat, mert másra nincs lehetőségük. Ez a módszer azonban nem működik minden fajnál, mert nincs mindegyiknek ilyen területe.



Pontosan ez a helyzet az ausztrál természetvédelmi biológusokkal, akik a kritikusan veszélyeztetett fecskepapagájokat igyekeznek megmenteni. A nagy méretű, öreg fák kivágása és az általános élőhely-pusztítás következtében ezeknek a madaraknak a költő-és élőhelye jelentős mértékben lecsökkent őshazájukban, Tasmania-ban. A természetben a becslések szerint mindössze 1000 egyedre tehető a populációjuk számossága. És ez a szám is tovább csökkenhet a Törpe erszényesmókus miatt.



Ez a kistestű, de nagyon ügyes ragadozó egy invazív, nem őshonos faj, mely behurcolás útján került Tasmániába és rovarokkal, kisemlősökkel, valamint madarakkal és azok tojásaival táplálkozik. Éjjelente gyakran megtámadja a fészkeket. Rendkívül tevékenyek és egyben kártékonyak is, következésképpen a gyors papagájhalálozási arány meglepően magas, a Törpe erszényesmókusok megölik az összes fészkelő tojó 50%-át, megeszik a csibéket és a tojásokat is szinten minden tenyésztési időszakban. Ezért az erőfeszítések ellenére is csökken a fecskepapagájok száma.



A drónokkal történő megfigyelés következtében a madármentők értékes információkhoz jutnak a veszélyeztetett fajok vonulásával és költési szokásaival kapcsolatban, fel tudják fedezni a költőhelyeket, megfigyelhetik a fiókák növekedését és egyedszámát, védekezési stratégiát tudnak kidolgozni az erszényesmókusokkal és más ragadozókkal szemben és segíthetik az újszülött papagájok és fiókáik táplálkozását és mindezt úgy, hogy közben nem kell megzavarniuk a madarak életterét az állandó emberi jelenléttel.





Címkék:
Ásványok Időjárás Kálcium Viselkedés