Costa Rica-ban bezárnak az állatkertek?
A politikusok állatvédelminek szánt intézkedései sokszor a valóságtól teljesen elrugaszkodottak. Szerencsére Costa Rica-ban a furcsa tervekből végül mégsem lett valóság.

Érdekes elképzelés terjed az egzotikus országban: a tisztviselők azt tervezik, hogy bezárják az ország nyilvános állatkertjeit, megnyitják a ketreceket, és szabadon engedik az egykori lakókat, vissza, a természetbe. Érdemes megemlíteni, hogy Costa Rica parlamentje nemrégiben véletlenül hagyta jóvá a melegházasságot, így ez az ötlet is meglehetősen vitatható, hiszen az ellátáshoz szoktatott, állatkerti állatok a vadonban nagyrészt egyszerűen elpusztulnának.





Rene Castro, az ország környezetvédelmi minisztere - aki régóta ismert a "biológiai sokféleség" iránti elkötelezettségéről - megfogalmazta az új jelszót: "nincs több ketrec". A miniszter szerint az ötletet a személyes múltjából merítette: nagymamája kedvtelésből tartott papagája volt rá ilyen hatással.

"Egy napon a papagájt kiengedtük a természetbe, ahol beállt egy komplett papagájraj tagjai közé, és velük együtt elrepült. Az eset nagy hatással volt rám, mert mindaddig mi, a gazdái, úgy gondoltuk, jól tartjuk őt, kapott ételt és megvolt mindene. Ennek ellenére az első adandó alkalommal elhagyott minket. Ez nagyon tanulságos".





A fővárosában, San Jose-ban található Simon Bolivar Állatkert például az elképzelés szerint több száz állatot tartó állatkertből botanikus kertté alakulna át. A város nyugati részében fekvő Santa Ana Konzervációs Központ parkká válik. A létesítményekben jelenleg tartózkodó állatokat elengedik, kritikus esetben a megmaradó néhány állatkert valamelyike fogadja be őket. A két létesítmény együttesen 400 állatot tart 60 fajból, van köztük oroszlán, krokodilok, majmok és tapírok is. A terv kiindulópontja, hogy Costa Rica állatkertjeit korábban sokan kritizálták a szűkös ketrecek és az úgy általában egészségtelen körülmények miatt.

Az állatkerteket üzemeltető Fundazoo Alapítvány igyekszik megakadályozni a bezárást.





"Aggodalommal figyeljük a minisztérium terveit. Láthatóan nem számolnak azzal, hogy a Simon Bolivar és a Conservation Center az ország egyetlen, erdei fajokra specializálódott állatorvosai és nem törődnek a terv általános kivitelezhetetlenségével sem."

Címkék:
Papagájfajták Papagájtartás Röpde Táplálkozás Viselkedés