Az első papagáj-felhámozás
A papagájtartók számára nagyon lényeges a biztonság, mert ezekre a sérülékeny madarakra rengeteg veszély fenyeget. Ahogy a kutyatartók a pórázt, úgy használják a papagájosok a hámot.

A hámozást itt persze nem úgy kell érteni, mint a gyümölcsnél, hanem egy speciális hámkötélre kell gondolni.




A háziasított papagájok szabadon történő röptetése mostanában hatalmas népszerűségnek örvend a madártartók körében.


A papagájra felhelyezett hámkötegek megakadályozzák a szabad térben történő mozgást. Ha a papagáj el akar menni, a hámok megállítják. Ez akkor szükséges, ha a papagáj valamitől megijed és hirtelen elrepülne. A kereskedelemben kapható hámok egy része idővel elgyengül, elszakad, és így a madár megszökhet. A megszökött, ijedtében elrepült papagájt nem minden esetben sikerül megfogni, ez pedig sokszor az életébe kerül. Egy jó minőségű hámmal ez nem fordulhat elő.


A legújabb ilyen papagájkötegelőt Európában, Zlinben, a Cseh Köztársaságbanban tesztelték és tanúsították. A tesztelés elsősorban a varratokra összpontosított, nagy súlyú húzás esetén. És az eredmény valóban kielégítő. "A hüvely 90 N erővel történő húzásával a varrások mindegyike ugyanabban a helyzetben maradt, sértetlenül" - mondta Jiri Samsonek, a tesztlaboratórium vezetője.

"Kezdetnek kipróbáltunk egy papagájhámot (és más állati hámokat is). Az a tény, hogy a heveder a laboratóriumi vizsgálaton keresztül megmutatta strapabíróságát és a termék valódi tulajdonságait" - mondta Anna Hrnciarova a vizsgálati és tanúsítási intézettől.




A papagájhámoknak nincs szabványuk, így nincs olyan egzakt követelmény, amelynek a terméknek meg kellene felelnie.





Címkék:
Ararauna Fejlődés Felszerelések Hullámospapagáj Játékok Papagájtartás Torna Viselkedés