Ausztrál királypapagáj
Ez a papagájfajta Ausztrália területén őshonos. Az újszülött kicsik kézzel nevelve kezes, barátságos háziállatok lesznek, az okosabbak beszélni is megtanulnak. Jó körülmények között hosszú életűek.

A hímek, a madárvilágban egyedi módon, teljesen piros fejjel rendelkeznek.





A tojók hasonlóak a hímekhez, kivéve, hogy teljesen zöld fejük és mellkasuk. Mindkét nemre jellemző a piros színű has és zöld szárnyak, valamint a hosszú zöld farok. A királypapagájok általában párokban vagy családcsoportokban élnek.



Külsőre a Pennant-papagáj hasonlít rá a legjobban. A különbség az arcrészen és a vállrészen valamint a faroknál, a színezetben jelentkezik. Élőhelyük is majdnem azonos, Ausztrália és Új-Zéland területén fordulnak elő leginkább.



A királypapagájok Ausztrália keleti partja mentén élnek, a Queensland-i Cooktown-tól egészen a Victoria-i Port Campbellig. Fő táplálékuk a fák gyümölcsei és a különféle magok, vetőmagok, melyeket esőerdőkben vagy más, fás területeken szereznek be.



Tojásukat faodúba rakják, mélyen a fa belsejébe. Kedvenc fészkelési helyük a mély, nem ritkán 10 méteres lyukak a fákban, így a tojások a talaj közelében, de a fa testén belül helyezkednek el. Az ember környezetében is megtalálja a helyét, kertvárosokban, kisebb erdők mellé épült településeken gyakori vendég Ausztráliában. A városokban gyümölcsfák termésével táplálkozik, de az emberek is etetik őket.




Címkék:
Papagájfajták Szaporodás Táplálkozás Viselkedés