A probiotikum mint segítség
Tollas kedvenceinket, a papagájokat mindössze néhány száz éve tartják háziasítva. Az egészségmegőrzésükhöz szükséges ismereteket még javában gyűjti az állatorvos-tudomány.

A papagájok egészségével és gyógyításával kapcsolatos kutatások során újabban felfedezték, hogy mennyire fontos egyszerre vizsgálni a háziasított, társmadárként tartott egyedek és a vadon élő fajtársaik közötti különbségeket. Míg a vadon élő madarakban Staphylococcus fajokat megtalálták, addig ezek nem megtalálhatóak a társpapagájok között. Fordított eredményre jutottak a Enterobacteriaceae (gram-negatív baktériumok) vizsgálata során, mert ezek csak a háziasított egyedeknél fordulnak elő, a vadon élők között nem.



Ezek a különbségek sok mindenre rávilágítanak az állatgyógyászat terén, és elsősorban az immunrendszer működésének megerősítését segítik elő, ami nagyon fontos a papagájok ellenálló képességének fokozására, ezáltal várható éllettartamuk megnövelésére. A mikrobioma és a papagájegészség közötti összefüggések közötti tendenciát egyértelműen bebizonyították a kísérletek.



Egy olaszországi kutatókkal folytatott, jelenleg is folyamatban levő tanulmányuk során kipróbálták a Sivoy nevű speciális probiotikum alkalmazását az újszülött, kézzel nevelt papagájokon. A Sivoy nyolc különféle baktériumkeverék magas koncentrációjú keveréke, célja az immunrendszer támogatása. Azokban a növendékcsoportokban, ahol a Sivoy kapták, az életkor szerinti kontrollokkal összehasonlítva javult az egyedek súlya és általános állapota, ahogy az elválasztási kor felé haladtak.



A kutatók az immunrendszer összetevőit vizsgálják, hogy megértsék, hogyan működik ez a madarakban. Emellett elvégzik a mikrobióma mikroszkópi tanulmányozását, melyek ezeket a csoportokat befolyásolták. Ezek az adatok segíthetnek megérteni a különféle betegségek kezelését a kedvtelésből tartott papagájoknál.

Címkék:
Agresszió Fejlődés Ivarérett Kálcium