A papagájok játékai
Papagájunk a természetben egy egész nap pörgő kis szórakozógép. Házi tartásnál amennyire csak lehet, fel kell tudnunk dobni a mindennapjait, aminek az egyik legjobb eszköze a játék.

A természetben a papagáj a csőrét rengeteg mindenre használja. Pótláb, amivel a fákon mászik, feltöri vele a táplálékot, rágnak vele és fészekrakáskor is használják az odú kivájásához, feltöltéséhez. Fogságban azonban ezeknek csak a töredékére van szükség, a csőr pedig ugyanúgy növekszik, mint a természetben, vagyis ha nem adjuk meg a madárnak a csőrkoptatás lehetőségét, akkor előfordulhat a túlnövés jelensége.

A túlnövés következtében a papagáj nem fogja tudni megfelelően használni a csőrét, ezért azt vissza kell vágni, ami miatt állatorvoshoz kell vinni, mert profin csak ő tudja ezt megoldani. Ezt a folyamatot és a vele járó procedúrát a legjobb elkerülni, aminek az egyik módja az lehet, ha csőrkoptatásra is megfelelő játékokat adunk a papagájnak.
A játékok terén két okból kell törekedni a változatosságra. Az egyik, hogy amit a papagáj kiismer, megismer, azt megunja és nem fog foglalkozni vele. Ezért a játékokat bizonyos időközönként cserélgetni kell. A régieket sem kell kidobni, elég eltenni, és néhány havonta újra vissza lehet tenni a papagáj elé, csak azt kell kifigyelni, hogy mikor jön el az a pont, amikor nem foglalkozik vele többet. A másik ok a változatosságra az, hogy a különféle játékokkal a csőr más és más módon kopik, mert nem egyforma az igénybevétel. Mivel a helyes mód az, ha a csőr minden irányból igénybe van véve, ezért többféle rágni való alkalmazása szükséges.
A játék alapanyag mindig fa legyen. Ne legyen túl puha és túl kemény sem. A műanyag mint alapanyag kerülendő és arra is figyelni kell, hogy a festett fa játékokon a bevonat ne legyen ólomtartalmú. A legjobb a teljesen természetes festékanyaggal lekezelt játék, erre vásárláskor oda kell figyelni. Egy minimális szintnél puhább játékok nem érdemes adni nekik, mert túl hamar tönkreteszik.A játékokkal való folyamatos elfoglaltság meg tudja akadályozni, hogy a papagáj unatkozni kezdjen és emiatt a saját tollait tépje, de csak ideig-óráig. A játékok megléte szükséges, de nem elégséges feltétele a megfelelő papagájtartásnak. Játékokkal a papagájjal való foglalkozást nem lehet pótolni, de az lehetséges, hogy a gazdi fogja a játékot és együtt szórakozik a papagájjal.
A méret meghatározása fajtafüggő. Főleg a nagy- vagy óriáspapagájoknál okozhat problémát, hogy a túl kicsi vagy gyenge játékot pillanatok alatt szétrágják, tönkreteszik. Nekik a nagy méretüknek megfelelő óriásjáték való vastag, erős alapanyagból, aminek a beszerzése sokszor nem könnyű. A kisebb madaraknak kisebb, finomabb alapanyagból készült játékok felelnek meg, a nagyobbakkal nem tudnak mit kezdeni, még az is megtörténhet, hogy félnek, megrémülnek tőle. A kereskedelmi forgalom kapható játékoknál általában feltüntetik, hogy milyen fajtához ideálisak, ezért a tulajdonságot meg kell vizsgálni vásárlás előtt. Az egyéni preferenciákra szintén figyelni kell, mert minden papagáj különálló személyiség és amelyikkel az egyik imád játszani, ahhoz a másik esetleg hozzá sem nyúl. Ezt csak kitapasztalni lehet.

Címkék:
Fejlődés Hullámospapagáj Játékok Papagájtartás