A papagájok játékai
Papagájunk a természetben egy egész nap pörgő kis szórakozógép. Házi tartásnál amennyire csak lehet, fel kell tudnunk dobni a mindennapjait, aminek az egyik legjobb eszköze a játék.

A természetben a papagáj a csőrét rengeteg mindenre használja. Pótláb, amivel a fákon mászik, feltöri vele a táplálékot, rágnak vele és fészekrakáskor is használják az odú kivájásához, feltöltéséhez. Fogságban azonban ezeknek csak a töredékére van szükség, a csőr pedig ugyanúgy növekszik, mint a természetben, vagyis ha nem adjuk meg a madárnak a csőrkoptatás lehetőségét, akkor előfordulhat a túlnövés jelensége.





A túlnövés következtében a papagáj nem fogja tudni megfelelően használni a csőrét, ezért azt vissza kell vágni, ami miatt állatorvoshoz kell vinni, mert profin csak ő tudja ezt megoldani. Ezt a folyamatot és a vele járó procedúrát a legjobb elkerülni, aminek az egyik módja az lehet, ha csőrkoptatásra is megfelelő játékokat adunk a papagájnak.




A játékok terén két okból kell törekedni a változatosságra. Az egyik, hogy amit a papagáj kiismer, megismer, azt megunja és nem fog foglalkozni vele. Ezért a játékokat bizonyos időközönként cserélgetni kell. A régieket sem kell kidobni, elég eltenni, és néhány havonta újra vissza lehet tenni a papagáj elé, csak azt kell kifigyelni, hogy mikor jön el az a pont, amikor nem foglalkozik vele többet. A másik ok a változatosságra az, hogy a különféle játékokkal a csőr más és más módon kopik, mert nem egyforma az igénybevétel. Mivel a helyes mód az, ha a csőr minden irányból igénybe van véve, ezért többféle rágni való alkalmazása szükséges.




A játék alapanyag mindig fa legyen. Ne legyen túl puha és túl kemény sem. A műanyag mint alapanyag kerülendő és arra is figyelni kell, hogy a festett fa játékokon a bevonat ne legyen ólomtartalmú. A legjobb a teljesen természetes festékanyaggal lekezelt játék, erre vásárláskor oda kell figyelni. Egy minimális szintnél puhább játékok nem érdemes adni nekik, mert túl hamar tönkreteszik.



A játékokkal való folyamatos elfoglaltság meg tudja akadályozni, hogy a papagáj unatkozni kezdjen és emiatt a saját tollait tépje, de csak ideig-óráig. A játékok megléte szükséges, de nem elégséges feltétele a megfelelő papagájtartásnak. Játékokkal a papagájjal való foglalkozást nem lehet pótolni, de az lehetséges, hogy a gazdi fogja a játékot és együtt szórakozik a papagájjal.




A méret meghatározása fajtafüggő. Főleg a nagy- vagy óriáspapagájoknál okozhat problémát, hogy a túl kicsi vagy gyenge játékot pillanatok alatt szétrágják, tönkreteszik. Nekik a nagy méretüknek megfelelő óriásjáték való vastag, erős alapanyagból, aminek a beszerzése sokszor nem könnyű. A kisebb madaraknak kisebb, finomabb alapanyagból készült játékok felelnek meg, a nagyobbakkal nem tudnak mit kezdeni, még az is megtörténhet, hogy félnek, megrémülnek tőle. A kereskedelmi forgalom kapható játékoknál általában feltüntetik, hogy milyen fajtához ideálisak, ezért a tulajdonságot meg kell vizsgálni vásárlás előtt. Az egyéni preferenciákra szintén figyelni kell, mert minden papagáj különálló személyiség és amelyikkel az egyik imád játszani, ahhoz a másik esetleg hozzá sem nyúl. Ezt csak kitapasztalni lehet.





Címkék:
Fejlődés Hullámospapagáj Játékok Papagájtartás