A papagájok gazdaságtana
Vajon a papagájok tényleg annyira intelligensek, mint ahogy terjed róluk? Sok kutatót és tudóst buzdít kísérletezésre ez a kérdés, és időről-időre születik is valamilyen eredmény.

A gazdasági döntéshozatal különböző, kedvező alternatívák mérlegelésével jár a nyereség maximalizálása érdekében. Ennek érdekében néha megesik, hogy le kell mondanunk a rövidtávú előnyökről, madárszemmel nézve a jutalomfalatról. Ez egy befektetés, melynek csak egy tudatos döntés eredményeképpen jöhet létre.





Ezt a kérdést vizsgálja a papagájokra kivetítve két csapat, Németországban  a Max-Planck Ornitológiai Intézet kutatói és Spanyolországban a Max-Planck Comparative Cognition Research Station. Kísérleteken keresztül igyekeznek kideríteni, hogy a papagájok képesek-e gazdasági döntéseket hozni. A feladat egyszerű, a kísérleti alanyoknak választaniuk kell egy azonnali jutalomfalat és egy később élelemre beváltható jelkép között. A későbbi élelem persze jobb minőségű, mint az azonnal megehető.





A papagájok hamar megtanulták a különbséget az azonnal megehető és a jövőbeli jobb élelmiszer között. Az eredmények azt mutatják, hogy a papagájok képesek szándékos és profitmaximalizáló döntések meghozatalára és ezen döntéseket motivációs tényezők befolyásolhatják.





Auguste von Bayern, a kutatócsoport vezetője (Comparative Cognition Group), azt mondta: "Mivel a vadon élő papagájokat meglehetősen nehéz nyomon követni és emiatt a viselkedésük is nehezen kiismerhető, eddig nagyon keveset tudunk arról, ahogy az ilyen, mérlegelést igénylő kihívásokkal megküzdenek. Pedig hasonló kérdésekkel egész biztos találkoznak élőhelyükön, a vadonban is. Például valami alapján el kell döntenie, hová menjen és mennyi ideig maradjon egy adott helyen táplálkozási szempontból. Kísérleti környezetünkben azonban sikerült bebizonyítani, hogy képesek finom döntéseket meghozni annak érdekében, hogy maximalizálják a nyereségüket minimálisra csökkentve erőfeszítéseiket. Ez egy lenyűgöző jelzés, hogy ezek a döntések nagy jelentőséggel bírhatnak természetes környezetükben.".

Címkék:
Fejlődés Papagájtartás Szórakozás Viselkedés