A papagáj szemének védelme
A papagájok szemének egészsége az étrendtől és a világítástól függ. Táplálékuknak megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia természetes növényi anyagokat és karotinoidokat is, hogy A-vitamin-szintjük egészséges lehessen.

A természetes napfény is nagyon fontos, hogy a bevitt ásványi anyagok ki tudják fejteni jótékony hatásukat. Belső helyen tartott papagájok esetében, mivel ők nem, vagy csak ablakon át szűrve kapnak természetes napfényt, teljes spektrumú megvilágítással kell rendelkeznünk. Ez egy speciális típusú izzó, a kereskedelemben kapható, ennek segítségével a természetesen napfény hiányát pótolni tudjuk. Heti 2-3 alkalommal érdemes 30 percre kivilágítani vele a papagájok életterét.




A madarakkal foglalkozó állatorvosok egyetértenek abban, hogy a papagájoknak nyáron 10-14 órás, télen 8-10 órás napfényre van szükségük a normális endokrin funkció és az egészség megőrzése szempontjából. Ezért jó megoldás, ha a papagájt a kalitkájával együtt kitesszük olyan helyre, ahol közvetlenül éri a napfény, ami lehet egy erkély vagy terasz is akár. Nagyon fontos, hogy az elhelyezés úgy történjen, hogy a madárnak mindig legyen alkalma árnyékba húzódni, nehogy hőgutát kapjon a napon.




A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a papagájok öt alapszínt tudnak megkülönböztetni (pentakromatikus látvány). A madarak a természetes fényre támaszkodnak, melyet a föld mozgásának szöge tör meg, ettől függnek hétköznapi viselkedésformáik, mint például a normál táplálkozási viselkedés, alvás, társadalmi viselkedés, szaporodás. Ezért is lényeges, hogy ha mesterséges fényben (is) tartjuk a papagájt, annak időtartama is megfelelő legyen, mert ha túl keveset vagy túl sokat kap belőle, életfolyamatai felborulhatnak. A fény intenzitása, színösszetétele és iránya a papagáj agyába a látóidegen keresztül jutnak el az agyalapi mirigy felől.




A kedvtelésből tartott madarak kiváló egészségének eléréséhez minél több természetes fényt kell kapniuk. Nyaranta, a megfelelő óvintézkedések mellett minél többet kell a szabadban tartani őket, télen pedig be kell üzemelni a már említett madárlámpát. Itt egy megjegyzés: a hüllőknek kifejlesztett változat a madarazáshoz nem lesz jó, mert túl magas UVB-tartalma miatt lencse- és retina-károsodást okozhat a madaraknak. Szintén nem jók az akvarisztikához és növénytermesztéshez kifejlesztett lámpák, kifejezetten papagájoknak valót kell beszerezni.




A lakásban tartott papagáj kapjon minél több fényt, legyen minél inkább világos a környezete. A természetes napfény fényerejét a színvisszaadási index (CRI) határozza meg. A papagájoknak legalább 88 CRI-re van szükségük. A fénycsövek például csak 60-as CRI-t eredményeznek (és villognak is, ami bosszantó madaraknak), így a legjobb választás a papagájokhoz illeszkedő teljes spektrumú világítás használata.





Címkék:
Ásványok Felszerelések Kálcium Kalitka Papagájtartás