A papagáj pozitív megerősítése
A cím a háznál tartott papagáj nevelésének kulcsa. Az okosabb egyedek ezzel a módszerrel gyakorlatilag önmaguktól tanulnak, a gazdi számára pedig szórakoztató a folyamat.

A pozitív megerősítés módszerének lényege, hogy minden pozitívan végrehajtott gyakorlófeladatot meg kell jutalmazni, a sikertelenséget pedig egyszerűen negligálni kell, nem szabad büntetni.




A Bird Endowment intézetnél gondos, felelős és hozzáértő tenyésztők dolognak a kéktorkú ara papagájok megmentésén. Néhányuk már egész kicsi korában megtanulja, hogyan lehet fokozatosan kézre le-és fellépni, rárepülni, visszahívni stb. A fejlődés ezen szakaszában a fiatal papagájok szivacsként nyelik magukba a tudást ami azt jelenti, hogy adott egy igen fontos lehetőség a papagáj otthoni életéhez nélkülözhetetlen viselkedés kialakítására.




A Madár Alapítvány (Bird Endowment) hagyománya, hogy a madarakat a híres blues művészek után nevezi el. Tapasztalt papagájnevelőik tudatosan végzik munkájukat, az újszülöttek egy részét kezessé nevelik, a többieket pedig a vadonban való életre készítik fel, hogy a faj természetes szaporulatához is hozzájáruljanak. A kéktorkú ara élettere és költési területe az erdőpusztítás miatt ugyanis folyamatosan csökken, ezért ráfér a segítség erre a papagájfajtára.




A nevelésnél nem szabad elfelejteni, hogy nem megy hamar. Az újonnan beszerzett madárnak meg kell szoknia a helyét, környezetét és persze az új gazdáját is. A legjobb, ha eleinte mindig csak ugyanaz az egy ember foglalkozik vele. A neveléssel fokozatosan kell haladni, kitapasztalva azt is, hogy a papagáj mely napszakban kapható a leginkább a tanulásra. A neten sok anyagot találni a fokozatokról és az egyes nevelési gyakorlatok elvégzésének módjáról.


Címkék:
Agresszió Fejlődés Ivarérett Táplálkozás