A Papagáj, mint madárcsalád
A papagájokat ketrecmadárként tartották ősi idők óta, és mindig népszerűek voltak, mert szórakoztatóak, intelligensek és gyakran szeretetteljesek is egyben.

A papagájfaj mint család széles, sok alfajt foglal magába a kakaduktól a hullámosokon át egész az arákig. Legtöbbjük rendkívül tehetséges hangutánzó, eltanulják a telefon vagy a riasztó hangját, és sokan közülük teljesen életszerűen képesek utánozni az emberi beszédet is.A Psittacidae család 333 fajt tartalmaz, ők mind papagájnak minősülnek. A Psittacinae alcsalád, az „igaz” papagájok, messze a legnagyobb alcsalád, ők a meleg éghajlat területein találhatóak világszerte. Ezek a madarak tompa nyelvűek, és magokat, rügyeket, és néhány gyümölcsöt és rovart fogyasztanak. A papagájok családjába tartozó madarakat a köznyelvben mind papagájként emlegetik, de a hivatalos elnevezéseik ennél konkrétabban: ott vannak például az arák, a kakadufélék és törpepapagájok családja is.

Az afrikai szürke papagáj (Psittacus erithacus) meglepően kiváló beszélő, a hím pontosan vissza képes adni az emberi beszédet. A generációk óta fogságban élő madarak vadon élő társaikhoz képest szelídek, nyugodtak. Néhányan 80 évet is elélnek. A madár körülbelül 33 cm (13 hüvelyk) hosszú és világosszürke, kivéve a négyszögletes, piros farkát és csupasz, fehéres arcát. A nemek kinézete elég hasonló, nincsenek markánsan eltérő külső tulajdonságaik. A természetben az esőerdőben élnek ahol gyümölcsöt és magot fogyasztanak,  a növények egy részét károsítják, ugyanakkor az olajpálma növekedését jelenlétük elősegíti.

A madártartók körében hazánkban és a világ többi táján is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az amazonok. Összesen 31 alfajuk van, vaskos madarak, többnyire 25-40 cm közötti hosszúságúak, tehát közepes méretű papagájoknak számítanak. Koronatollaik enyhén felállnak és jellegzetes, meglehetősen rövid, négyzetes farkuk van. Tollazatuk alapszíne a zöld, melyet más élénk színek tesznek változatossá, főleg a felső fejen. A nemek itt is hasonló külleműek, nincs jelentős külső eltérés. Az Amazon papagájok természetes előfordulási helyei Nyugat-India trópusi erdői, Mexikó valamint Észak-Amerika. Sokukat nehéz megnevelni, vannak agresszív hajlamaik is és elég territoriális madarak, de ha egyszer elfogadták a gazdájukat, onnantól hűségesek és kezes is. Tanulékony madarak, beszédre is trükkökre is meg lehet őket tanítani.

Címkék:
CITES Időjárás Kálcium Viselkedés