A papagáj körmeinek levágása
A kisállatok, így a madarak és ezen belül a papagájok körme az emberéhez hasonlatosan folyamatosan növekszik. Ez a növekedés sokszor nemkívánatos, ilyenkor emberi közbeavatkozás szükséges.

A vadonban élő papagájok körmei folyamatos kopásban vannak az állandó mászástól, a faágak, kérgek megragadásától és a különféle növényekről történő lelógástól. Otthonainkban ez már sajnos nem így működik. Házi tartásnál a papagájok körme szinte alig kopik, de ugyanolyan ütemben nő, ezért tud megtörténni, hogy egy idő után egyszerűen túl hosszú lesz. A túlnőtt köröm görbülni kezd, ami deformált lábujjtartás eredményez, könnyen kialakulhatnak balesetek is miatta, a papagáj körme beakad valamibe, rángatni kezdi, a fogság érzése miatt pánikba esik és akár az is megeshet, hogy eltöri a saját lábát.



(A megfelelő ülőfán magától kopik a köröm)

A vágásnál figyelembe kell venni, hogy a túl rövid köröm ugyanúgy rossz, mint a túl hosszú. A körmök szerepe a kapaszkodás, ha nem érnek el egy minimális hosszt, akkor ezt a funkciójukat nem lesznek képesek betölteni és a papagáj akadályozva lesz a mozgásban.



(Körömvágó és használata)

A papagáj játékait, környezetének berendezési tárgyait érdemes felülvizsgálni beakadás szempontjából. Ezzel megelőzhetővé válnak a balesetek. Kerülni kell a papagáj környezetében a textilt, a csipkét, és minden olyan, nem természetes anyagot, amiben a lábkörme bele tud akadni.



(A beakadó köröm veszélyei)

A vágás ideális ideje akkor jön el, amikor a körmök már láthatóan túl hosszúak, ülés közben nem tudja átfogni miattuk az ülőfát a papagáj. A szemrevételezés kezesre nevelt papagáj esetén történhet kézre vagy ujjra felültetve is, ilyenkor közelebbről meg lehet vizsgálni a lábat és a körmöt.



(Egészséges méretű papagáj körmök)

A vágáshoz kérjünk segítséget. Első alkalommal ez akár lehet az állatorvos is, ő meg tudja mutatni a vágás megfelelő menetét, később már lehet önállóan is végezni a feladatot. A segítő fogja meg a papagájt, és tartsa úgy, hogy aki vág, az elérje a körmeit. A fogásnak határozottnak, de óvatosnak kell lennie, sehol nem szabad megnyomni a papagájt. A vágást kisebb madaraknál emberi körömcsipesszel, nagyoknál kutyáknak készített körömvágó fogóval kell elvégezni. A körmön belül láthatóak a vérerek, ezek jelölik a vágható rész végét, nem szabad beléjük vágni, mert akkor a köröm vérezni fog, és a papagájnak is felesleges fájdalmat okozunk. A helyesen elvégzett körömvágás fájdalommentes. Kezes, kevésbé ellenkező papagájoknál meg lehet próbálni a helyben történő körömvágással is, ez főleg a nagytestűeknél működnek, ők készségesen odaadják a lábukat, nem kell lefogni őket.



(Körömvágó használata)


Címkék:
Felszerelések Hullámospapagáj Papagájtartás Viselkedés