A Kakaduk bemutatása
A papagájvilág egyik üde színfoltja a rendkívüli külsővel és csodálatosan játékos természettel rendelkező kakadu. Bemutatjuk ennek a tarajos csodának az alfajait.

Rózsás kakadu

A feltűnő rózsaszín és szürke tollak, amelyek a papagájok között is egyedi megjelenést biztosítanak neki, valamint barátságos személyisége nagyon népszerű háziállatát tették a rózsás kakadu világszerte. Az Ausztráliából származó faj fogságban akár 80 évig is képes elélni, ha megfelelő körülmények között tartják és jó egészségnek örvend. Az Ausztráliában "galah" néven is ismert papagáj hangos és sokszor szenvtelen, ezért aki egy csendes, nyugodt, könnyen kordában tartható háziállatot szeretne, annak nem a rózsás kakadu lesz a megfelelő választás.



Malukui kakadu

Az Indonéziához tartozó Maluku-szigetekről származik, innen kapta a nevét is. Nagyon szeretetteljes madár, gazdájához hűséggel ragaszkodik, interakciós igénye nagy. Szeretnek sok időt eltölteni a gazda közelében akkor is, ha az nem velük foglalkozik, ezért érdemes már fiatalon rászoktatni a szobai ülőrúd használatára, hogy minél többet lehessen emberi társaságban a kalitkában gubbasztás helyett. Fajtársaihoz hasonlóan neki is nagy az igénye az állandó ingerre, foglalkozásra.



Inkakakadu

Indiánokra hajazó, egyedi kinézete kiemeli őt a papagájok közül. Bóbitája előregörbül, kinyitott állapotában látszik teljes pompájában, vörös és narancs színű tollak alkotják. Félénk madár, röptében rendkívül ügyes, ha a szükség úgy hozza, hátrafelé is tud repülni. Vonzó és intelligens madár, az egyik legkeresettebb kakadu-fajta, ennek megfelelően borsos az ára is. Tartása kizárólag nagy papagájokkal kapcsolatban komoly tapasztalattal rendelkező, gyakorlott gazdáknak ajánlott, kezdőknek, első madarasoknak nem ideális.



Goffin-kakadu

Mivel veszélyeztetett, keveset tartanak belőle háziasítva, főleg állatkertekben, madárparkokban lehet megtalálni. Természetes élőhelyén, a Tanimbar-szigeteken irtják az erdőket, ez fenyegeti őket, ezért ez a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. Háznál tartva mindennapos interakciót igényel, hogy megőrizze kiemelkedő szellemi és érzelmi képességeit. Ezek a madarak egyszerűen nem tudnak boldogulni, ha elhanyagolják őket, ami minden esetben önpusztításhoz, tolltépéshez vezet. Olyan tulajdonosoknak ajánlott, akik nagy papagájtartási tapasztalattal rendelkeznek és sok időt tudnak a madarukkal tölteni.




Címkék:
Ivarérett Papagájfajták Papagájtartás Párzás