A papagájokat fenyegető 5 legnagyobb veszély

Az lakásban szabadon tartott, szabadon mozgó papagájt számos veszély fenyegeti a mindennapokban. Ezek egy része a ketrecben vagy röpdében tartott madarakra nézve is veszélyes.

1) Teflonalapú serpenyőkAz ilyen serpenyőkből származó gázok mérgezőek a papagájokra. Használatuk után 2-3 perccel mérgező gázok szivárognak a serpenyő felületéről. Ezek a mérgek a madár tüdejét támadják meg, akár fulladást is okozva. A méreg hatása a távolságtól függően néhány perctől kezdődően akár órák múlva is jelentkezhet.
2) Avokádó és a papagájok

A legtöbb szupermarketben elérhető gyümölcs, mely első ránézésre szimpatikus papagájeledelnek tűnhet. Nem szabad hinni a látszatnak, az avokádó az összes papagáj szervezetének veszélyes méreg. A tüdőt, a májat és a lépet támadja. Külső rétege is mérgező, néhány órával a fogyasztása után a madár elhullik.

Az avokádónak több fajtája létezik, és vannak olyanok is, amelyek teljesen veszélytelenek. A probléma velük az, hogy a mérgező és az ártalmatlan fajtákat nem lehet megkülönböztetni egymástól, ezért teljes mértékben kerülni kell ezt a gyümölcsöt.
3) Szobanövények

Ezek egy része mérgező lehet a papagájoknak, akik szeretnek mindent összerágni a lakásban. Aki papagájt tart, legyen tisztában vele, hogy a szobanövényei mennyire veszélyesek. A mérgező növényeket ki kell dobni, mert túl nagy veszélyforrást jelentenek (a kidobást nem kell szó szerint érteni, elég, ha olyan helyre tesszük, ahol a madár egész biztos nem éri el). Ezeknek a növényeknek a nagy része nem fog ízleni az egyébként is elég válogatós madarunknak, de mégis előfordulhat, hogy eszik belőlük. Ha megtörtént a baj, a madarat egy növénymintával együtt el kell vinni az állatorvoshoz.
4) Gombok, kis fémalkatrészek és egyéb apró tárgyak

Néha látni "vicces" videókat a youtube-on, ahol a papagájok különböző apró tárgyakkal, például fémdarabokkal, gombokkal stb játszanak. Mindazonáltal a móka véget ér, amikor papagáj lenyel egy ilyen dolgot. A madarak szeretnek új tárgyakat felfedezni és a csőrük által próbálgatják az anyag erejét, amelyet mindig el akarnak pusztítani. Ha egy ilyen kis darab a madár emésztőrendszerbe jut, és blokkolja azt.


5) Nyitott ablakok, edények, kések

Mindig ellenőrizni kell az összes elérhető tárgyat a szobában. Nem lehetnek például élesek, mert a madár megvágja magát. Nagyon lényeges, hogy az ablakok csukva legyenek, mert ha a madár elrepül, igencsak nehéz befogni. A csukott ablak elé mindig kell egy függöny vagy valamilyen egyéb takarás, például reluxa, mert az üveg a madár nem tekinti akadálynak és nekirepül.

Címkék:
Fejlődés Felszerelések Játékok Kalitka Papagájfajták Papagájtartás Szórakozás Táplálkozás