A papagájokat fenyegető 5 legnagyobb veszély
A lakásban tartott madár életét többféle, az ember vagy más háziállat számára akár teljesen ártalmatlan veszély is fenyegeti. Szerencsre ezeket egy kis odafigyeléssel könnyen el lehet kerülni.

Az lakásban szabadon tartott, szabadon mozgó papagájt számos veszély fenyegeti a mindennapokban. Ezek egy része a ketrecben vagy röpdében tartott madarakra nézve is veszélyes.

1) Teflonalapú serpenyők



Az ilyen serpenyőkből származó gázok mérgezőek a papagájokra. Használatuk után 2-3 perccel mérgező gázok szivárognak a serpenyő felületéről. Ezek a mérgek a madár tüdejét támadják meg, akár fulladást is okozva. A méreg hatása a távolságtól függően néhány perctől kezdődően akár órák múlva is jelentkezhet.




2) Avokádó és a papagájok

A legtöbb szupermarketben elérhető gyümölcs, mely első ránézésre szimpatikus papagájeledelnek tűnhet. Nem szabad hinni a látszatnak, az avokádó az összes papagáj szervezetének veszélyes méreg. A tüdőt, a májat és a lépet támadja. Külső rétege is mérgező, néhány órával a fogyasztása után a madár elhullik.

Az avokádónak több fajtája létezik, és vannak olyanok is, amelyek teljesen veszélytelenek. A probléma velük az, hogy a mérgező és az ártalmatlan fajtákat nem lehet megkülönböztetni egymástól, ezért teljes mértékben kerülni kell ezt a gyümölcsöt.




3) Szobanövények

Ezek egy része mérgező lehet a papagájoknak, akik szeretnek mindent összerágni a lakásban. Aki papagájt tart, legyen tisztában vele, hogy a szobanövényei mennyire veszélyesek. A mérgező növényeket ki kell dobni, mert túl nagy veszélyforrást jelentenek (a kidobást nem kell szó szerint érteni, elég, ha olyan helyre tesszük, ahol a madár egész biztos nem éri el). Ezeknek a növényeknek a nagy része nem fog ízleni az egyébként is elég válogatós madarunknak, de mégis előfordulhat, hogy eszik belőlük. Ha megtörtént a baj, a madarat egy növénymintával együtt el kell vinni az állatorvoshoz.




4) Gombok, kis fémalkatrészek és egyéb apró tárgyak

Néha látni "vicces" videókat a youtube-on, ahol a papagájok különböző apró tárgyakkal, például fémdarabokkal, gombokkal stb játszanak. Mindazonáltal a móka véget ér, amikor papagáj lenyel egy ilyen dolgot. A madarak szeretnek új tárgyakat felfedezni és a csőrük által próbálgatják az anyag erejét, amelyet mindig el akarnak pusztítani. Ha egy ilyen kis darab a madár emésztőrendszerbe jut, és blokkolja azt.


5) Nyitott ablakok, edények, kések

Mindig ellenőrizni kell az összes elérhető tárgyat a szobában. Nem lehetnek például élesek, mert a madár megvágja magát. Nagyon lényeges, hogy az ablakok csukva legyenek, mert ha a madár elrepül, igencsak nehéz befogni. A csukott ablak elé mindig kell egy függöny vagy valamilyen egyéb takarás, például reluxa, mert az üveg a madár nem tekinti akadálynak és nekirepül.

Címkék:
Fejlődés Felszerelések Játékok Kalitka Papagájfajták Papagájtartás Szórakozás Táplálkozás